<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68821" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

“Politico”: Дълбока институционална криза в България се разпали от сюрреалистичен инцидент

10 Юли 2020
0 7888

Най-дълбоката институционална криза в България от няколко години се разпали от сюрреалистичен инцидент във вторник, когато политик-центрист се опита да забие националния трикольор на плаж на Черно море, но бе спрян от охранители. Така започва статия на реномираното международното издание “Politico“ за последните събития у нас.

До четвъртък скандалът за това кой наистина управлява страната стигна до върха на властта и президентът Румен Радев, подкрепян от социалистите, обвини държавните прокурори, че са в съюз с мафията, след като арестуваха двама от неговите помощници.

Протест в подкрепа на президентската институция се събра пред “Дондуков 2” след днешните арести (снимки)

В четвъртък вечерта граждани се събраха в центъра на София, за да протестират на фона на създалото се напрежение между институциите.

Радев отиде при протестиращите и ги похвали, че са оставили настрани традиционните партийно-политически разделения, за да се противопоставят на мафията в страната.

“Българската мафия постигна невъзможното и обедини честните хора срещу нея”, каза той пред хората, които носеха транспаранти с лозунги като “Мафията сее само смърт.”

Охранители бутат и блъскат в морето бившият правосъден министър Христо Иванов (видео)

Сагата стартира във вторник, когато Христо Иванов, лидер на антикорупционната партия “Да, България”, акостира с гумена лодка до черноморския плаж „Росенец“, за да постави българско знаме. Въпреки че брегът е законно публична земя, той е база на Ахмед Доган, един от най-противоречивите политици ветерани в страната и бивш ръководител, сега почетен председател, на етническата турска партия на страната.

След пристигането на плажа, Иванов беше бързо стопиран от охранители. Той им каза, че се намира на публична територия, но в крайна сметка бе бутнат от тях в морето. Призивите на Иванов охранителите да се идентифицират се оказаха безполезни.

Христо Иванов ясно осъзнаваше, че се впуска в конфронтация. Доган все още се разглежда като силно задкулисно лице в българската политика. Най-важното е, че той е тясно свързан – чрез своята партия – с най-известния член на парламента в страната – медийният магнат Делян Пеевски.

„Репортери без граници“ описва Пеевски като „въплъщение“ на сблъсъка между олигарси и политици и неговото (в крайна сметка неуспешно) определяне като шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“ предизвика масови улични протести през 2013 г.

(Photo by NIKOLAY DOYCHINOV/AFP via Getty Images)

Иванов пък е бивш министър на правосъдието, който твърди, че Пеевски е в центъра на “отровен кръг”, завзел правната система на страната, отчасти използвайки връзки с бившата шпионска служба от епохата на комунизма. Намерението му с акостирането на плажа беше да разкрие как изглеждат олигарсите над закона.

Именно Радев се намеси с отговор на въпроса на Христо Иванов за „анонимните господа“ и в сряда ги определи като агенти на Националната служба за охрана. Той помоли прокурорите да бъдат включени в проверките на крайбрежните съоръжения на Доган и подчерта, че не смята, че Доган и Пеевски имат право на защита от НСО.

Намесата на Радев изглежда само предизвика битка с прокурорите. Попитан за искането на президента за разследване на плажа „Росенец“, главният прокурор Иван Гешев реагира така: “За какъв инцидент в Росенец говорите?”

„Прокуратурата няма намерение да се забърква в дребни политически игри“, добави още Гешев. Той каза, че не е негова роля да проучва дали замесените мъже са агенти на НСО и заяви, че става дума за политически пиар преди изборите през следващата година.

Арестът в четвъртък на двама от помощниците на Радев, във връзка с онова, което българските медии описват като разследвания за разкриване на държавна тайна и търговия с влияние, ескалира до безпрецедентно ниво на напрежение.

Кампанията “Справедливост за всички” направи връзка между инцидента на плажа и арестите.

„Президентът използва правни аргументи, за да се противопостави на използването на службата за сигурност за защита на частни лица и се стреми да изясни статута на морски парк, плаж и пристанище, които са българска територия. В резултат на това ден по-късно военни прокурори и полиция нахлуват в президентството”, оплакват се протестиращите.

Христо Иванов в четвъртък поиска от премиера Бойко Борисов Доган и Пеевски да не получават защита от представителите на НСО. “Държавата трябва да спре да служи на Пеевски и Доган и да има един закон за всички”, каза той.

Бойко Борисов: Радев да си поеме отговорност за свалянето на НСО от Доган и Пеевски (видео)

Доган и Пеевски все още не са коментирали ескалиращата криза, завършва статия.

А в кадрите по-горе можете да видите атмосфера от протестите в София снощи.

Източник: Politico

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции