<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82353" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Който е излек...

“Politico”: С това темпо България ще е ваксинирала 70% от населението си през 2040 г.

25 Януари 2021
0 4903

С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 години ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.

Изчислението е на брюкселското издание “Politico”, цитирано от “Дневник”, и има за цел да илюстрира колко бавно започва поставянето на ваксини в ЕС в първия месец от кампанията. Заключението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари. За България става дума за 1139 дози и ако страната иска 22 септември 2021 г. да постигне целта да е поставила по 2 дози до постигане на минималния посочен праг за колективен имунитет, ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден.

Това не е прогноза, защото не включва очакваните стотици хиляди дози от ваксините на Pizer/BionTech и Moderna, които България очаква през следващте месеци. Не е калкулирано и очакваното още тази седмица – на 29 януари – одобряване на продукта на AstraZeneca, и на други ваксини в следващите месеци. Не е изпозлзван и проблемът с намалените от Pfizer доставки, за чието нормализиране се твърди, че ще започне от 15 февруари.

И все пак разликите в това как са започнали, макар и на различни дати от Коледа насам, националните кампании показват впечатляващи разлики.

От всички страни в ЕС най-добре с темпото се представя малката Малта – ако поддържа същото темпо на 22 септември ще е защитила 37% от групата и към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното с население. Верятно мнозина ще е изненадат, но втора е Румъния – 26% към 22 септември и приключване с кампанията през декември 2022 г.

С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група.

Прогнозата на правителството на Бойко Борисов е за 2 милиона ваксинирани българи до края на годината, което обаче е малко над половината от тези 70% от споменатите над 18 години.

И други страни трябва да се замислят за бавния старт – за постигане на поставената цел Латвия трябва да увеличи поставените всеки ден дози 17 пюти, Италия – 10 пъти, Унгария – 9. Средният показател за целия ЕС е 5 пъти.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции