<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136805" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Петицата" на ...

Politico: “България бие тревога над мафиотската граница на ЕС”

10 Юли 2022
0 327

Правителството в оставка на България с последен дъх алармира, че мафията е овладяла контрола на външната граница на Европейския съюз, пише изданието Politico.

Повод за материала дава доклад на Министерството на земеделието, в който се отчита вноса на над 7 пъти повече храни с пестициди през ГКПП “Капитан Андреево”.

БАБХ изхвърля над 22 тона храни на “Капитан Андреево” заради пестициди

Politico обръща внимание, че през последните години граничният пункт с Турция бе изходна точка за разпространението на наркотици в ЕС, както и място за ширеща се корупция.

Сега “антикорупционните кръстоносци” начело на реформаторското правителство, хвърлят светлина върху това как една престъпна група – при предишни политически администрации – е допуснала огромни количества храна да влязат в ЕС без нужните проверки.

Politico: &#8220;България бие тревога над мафиотската граница на ЕС&#8221;
БулФото

Изданието припомня, че премиерът Кирил Петков дойде на поста само преди седем месеца с антикорупционна платформа, но подаде оставка миналата седмица, след като гласуван вот на недоверие. Но министрите в неговия кабинет, които остават на постовете си до поемането на ново правителство, предприемат публична кампания, насочена към организирана престъпна група на границата.

„Газ-мас. Таки-Маки“ и „да знаеш просто“. БАБХ потвърди за запис за предлаган подкуп за „Капитан Андреево“ (аудио)

Ширещата се корупция по границата е една от причините България все още да е далеч от приемането в Шенгенското пространство. Петков се готви за избори през есента, като се противопоставя едновременно на кремълските атаки и на организираната престъпност.

Митрофанова: Отговорът на Русия ще бъде много тежък (видео)

„Частната граница на Европа“

Разследването на българското правителство се фокусира върху организирана престъпна група. Тя е използвала позицията си на фактически монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа. По този начин генерира незаконни приходи и допуска в ЕС храни, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени.

Престъпната група е имала монопол върху граничния пункт, като е вземала подкупи и е изнудвала фирми, без намеса на властите.

Politico: &#8220;България бие тревога над мафиотската граница на ЕС&#8221;
БулФото

“Съществуват доказателства, че храни, които не са били подложени на нужния контрол – и е много, много вероятно да са имали необичайни нива на пестициди – са влезли в ЕС и са стигнали до европейската трапеза за консумация. Отнасяме изключително сериозно към този конкретен въпрос – не само за европейските граждани, става въпрос и за нашите деца“, каза Христанов.

Politico: &#8220;България бие тревога над мафиотската граница на ЕС&#8221;
БулФото

Българското правителство вече е поставило граничния пункт под свой контрол. То е поискало помощ от чуждестранни правителства и организации.

Обширния материал на изданието по темата можете да прочетете тук.

Politico: “България бие тревога над мафиотската граница на ЕС”

Източник: Politico

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции