<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски депута...

Politico: Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО

09 Юни 2022
0 15869

“Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО”. Това е заглавието на статия на Politico, посветена на руската пропаганда и дезинформацията у нас. Клуб Z предостави превод на статията на изданието.

НАТО е виновна за провокирането на руската „специална военна операция“. Вашингтон помогнал на Киев да построи тайни лаборатории за биологично оръжие. Нацисти бранят Украйна, а светът подкрепя усилията на Москва да освободи страната от фашисткия режим.

The Sunday Times: Руски тролове насаждат раздор в България срещу украинските бежанци

Politico: Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО

Тези фалшиви наративи и теории на конспирацията, предназначени за засилване на подкрепата за войната на Путин, могат да бъдат очаквани вътре в Русия и от прокремълските онлайн тролове. Макар заплахата от фалшиви новини да е глобална, България се превърна в кота нула за начина, по който такава дезинформация се разпространява предимно без проверка в ЕС, пише изданието.

Мощен поток от проруски гледни точки наводнява дебата в България за войната. Опорните точки на Кремъл се повтарят от политици, основни медии и експерти. А агресията раздели общественото мнение, като подхрани опасенията, че демократичните ценности са под заплаха в най-бедната страна в ЕС.

В очите на Запада примерите за конспиративните теории и проникването на пропутинските гледни точки са направо шокиращи.

Извинения за снишаване от Стефан Янев (видео)

Малко след като Русия нахлу в Украйна, премиерът Кирил Петков трябваше да уволни своя министър на отбраната (Стефан Янев – б.р.), който възприе евфемизма на Путин и нарече „специална операция“ незаконната агресия.

Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев (видео)

Politico: Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО

Също така популярни личности и медии разпространяват проруска пропаганда отвсякъде. Прокремълският руски таблоид „Комсомолская правда“ нарече нацисти украинските войници, защитавали завода „Азовстал“ в Мариупол. Статията бе преведена и препечатана от българския таблоид „Труд“ – популярен вестник, симпатизиращ на Москва. Според публикацията по телата на предалите се украински войници били татуирани свастики и цитати на Хитлер. Това бе представено като доказателство, че Путин имал правото да нападне Украйна. Изданието папагалски повтори опроверганите вече твърдения, че украинската армия е съставена от фашисти.

Тази статия обаче привлече вниманието на българския журналист и тв водещ Мартин Карбовски, който я сподели с 530 000 последователи във Facebook.

През април един от коалиционните партньори на Кирил Петков („Има такъв народ“ – б.р.) номинира Карбовски за член на медийния регулатор, Съвета за електронни медии (СЕМ).

Кандидатурата предизвика гнева на журналистическата гилдия и той я оттегли след часове.
Politico: Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО

Според министъра на електронното управление Божидар Божанов България дълго преди войната е систематично уязвима от руската пропаганда. Не е възможно обаче проблемът да бъде решен само със затварянето на няколко проруски медии. Така е и в цяла Източна Европа. Усилията на правителството да накара Facebook и другите социални мрежи да предприемат повече стъпки срещу руската пропаганда не намират отзвук.

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Свободата на медиите в България е подкопавана от години, допълва Politico. Малкото останали независими издания се борят за оцеляване.

Само 10 на сто от българите смятат, че медиите в страната са независими.

Mнозина искат да вярват в това, което четат.

„Един от големите проблеми на българското общество е липсата на критично мислене. Българите вярват на фалшивите новини и манипулациите, защото не можем да различаваме дезинформацията“, заявява Велислава Попова – главен редактор на Дневник.

По време на пандемията теоретици на конспирацията намериха доста възприемчива аудитория в България. Там броят на нежелаещите да се ваксинират е особено голям.

Как работи руската военна дезинформация?

От Covid-19 се възползваха крайните националисти от „Възраждане“ и от маргинална партия се превърнаха в парламентарна група. Митинги на партията, на които се развяват руски знамена, бяха излъчени от руски медии и обявени за българска подкрепа за руската агресия в Украйна. Партийният лидер Костадин Костадинов има 270 000 последователи във Facebook.

През март тръгна петиция с призив за повече прозрачност около това как Facebook модерира своето съдържание онлайн.

„Забелязахме интересна тенденция. Профили, които не казват нищо лошо, бяха блокирани. А такива, които са агресивни и подкрепят войната в Украйна, дори не могат да бъдат премахнати“, изтъкна Мартин Осиковски – лектор по историята на медиите в НБУ.

Едно от възможните обяснения според него е, че руските тролове вземат на мушка специфични профили и ги докладват масово, че уж нарушавали стандартите на социалните медии. Aлгоритмите на Facebook автоматично ги блокират.

Politico: Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО

От социалната мрежа твърдят, че се борят с пропаганда, като се консултират с българските власти. Това заяви говорител на Meta, компанията собственичка на Facebook.

Загниването обаче може да е по-дълбоко.

Според Осиковски подизпълнителите за модерирането на съдържанието на Facebook може би работят с млади, неквалифицирани и неопитни служители, които в действителност не познават добре медийната етика. Вероятно самите те са повлияни от проруската пропаганда. Дори когато им докладват за постове с проруска пропаганда, те не ги смятат за проблематични.

Финландска журналистка разкрива “Троловете на Путин” (видео)

Има обаче едно нещо, което може да промени всичко това. И то е войната. Въпреки разпространяването на кремълската пропаганда, има знак за промяна на общественото мнение от началото на агресията. Ако рейтингът на одобрение на Путин в България е бил 32 на сто през февруари според проучване сред 1000 души, през април той е паднал на 25 процента.

„Щом Русия започна да обстрелва украинските градове, хората инстинктивно започнаха да се съмняват в лъжите“, каза Горан Георгиев.

Politico: Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО

Източник: Politico, Клуб “Z”
Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Стоян Пецов

    22 Юни 2022

    Абе господарите, вие продължавате да копаете дъното, не се ли уморихте?

Покажи всички Скрий

Реакции