<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101637" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Томбола с пре...

Политиците се страхуват да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласове

30 Септември 2021
0 156

Политиците се страхуват да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласове. Адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, коментира по БНР ситуацията с коронавируса.

За нападнатия ваксинационен пункт във Варна

Аз към изключително впечатлена от случая във Варна, ако мога да използвам тази мека дума, защото случаят е изключително тревожен. И то най-вече заради реакцията на прокуратурата, която започна проверка, представете си, срещу медицинските специалисти в самия пункт, подпомагайки разпространението на абсолютно неверни и невежи тези по отношение на разрешението за тези ваксини, включително разкриването на този пункт. Изключително е тревожно, когато фалшива информация е подемана от прокуратурата и легитимирана от властите.

Десетки сигнали за фалшиви ваксинационни сертификати са подадени към прокуратурата

За третата доза

Отдели се прекалено голямо внимание на третата доза ваксина, при условие че имаме сериозен проблем с първата и втората. Юридически поставянето на трета доза е off label. To e извън кратката характеристика на продукта, доколкото Европейската агенция по лекарствата все още не се е произнесла за бустерните дози. Освен произнасяне на експертния съвет, по тази тема е необходимо и министърът на здравеопазването да регламентира това със заповед.

Това не е сторено и поради тази причина лекарите, които прилагат тази трета доза, са поставени, изложени са на риск. Oсобено при възникване на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции у пациентите.

Не е редно медицинските специалисти да изнесат отговорността при поставянето на тази трета доза. МЗ трябва да си влезе в ролята.

Относно ваксинирането на бременните жени експертният съвет по акушерство и гинекология излезе с ултимативна препоръка. Tя гласи те да не се ваксинират, която не беше основана на съществуващите научни доказателства. Впоследствие препоръката беше свалена, но вредата вече беше нанесена.

Политиците се страхуват да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласове

За поведението на управляващите

Изглежда, нашите политици са изключително страхливи да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласоподаватели, които са настроени срещу ваксинопрофилактиката. Това е изключително неприятен проблем, защото каскадата от избори ни постави в ситуация политиците да говорят удобни неща за привличане на гласоподаватели, без да се интересуват, че това тяхно говорене се отразява сериозно върху общественото здраве.

Всеки, който не се ваксинира, допринася за това да се затруднява достъпът до медицинска помощ в препълнените болници в условия на пандемия.

С фалшиви сертификати за ваксинация се манипулира статистиката и се създава още по-голям риск за общественото здраве чрез подобни престъпни практики.

Когато прекалено много тежко болни ваксинирани хора постъпват в болници и умират, може да се проследи, има такава възможност – къде са издадени техните сертификати, кога са поставени тези ваксини.

Политиците се страхуват да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласове

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции