<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111253" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАП не е уста...

Полицаите ще бият на протести само с разрешение на шефа

08 Декември 2021
0 435

Полицаите, охраняващи масови мероприятия, ще могат да арестуват нарушители на обществения ред само след разрешение на прекия си началник, пише Самуил Димитров за Mediapool. Същото ще важи и за употребата на физическа сила или помощни средства като палки или химически вещества – например лютив спрей. Това е записано в нови текстове, с които се променят две инструкции – за охрана на мероприятия и за употреба на физическа сила.

Брутални кадри от побой показа комисията за полицейско насилие в парламента (видео)

В сега действащата инструкция за охрана е казано само, че сила може да се използва при възстановяване на обществения ред. Лаконичната формулировка на практика дава право на всеки полицай да реши дали ситуацията изисква палка, лютив спрей или арест.

Полицаите ще бият на протести само с разрешение на шефа

Според авторите на новите текстове целта е да се определи кой носи отговорност за това решение. Полицаите на място ще имат право да употребяват сила по собствено усмотрение само в един случай – при “внезапно нападение”. Освен това в инструкцията е записано и какво означава нарушаване на физическата неприкосновеност на служител – използването срещу него на сила, предмети и вещества, които застрашават живота и здравето му.

Кой ги е укривал? Какво знаем за новите кадри с полицейско насилие и какво следва

В категорията на заплаха за полицаите минават и нарушенията на обществения ред. При установени такива, служителите на първа линия са задължени да докладват на преките си ръководители, които пък трябва да решат какво да се прави. Те могат да наредят да се действа силово, ако са преминати полицейски заграждения или служителите са застрашени.

Полицаите ще бият на протести само с разрешение на шефа
Снимка: БулФото

Промените във въпросните две инструкции са поредните след антиправителствените протести миналото лято. Тогава многократно полицията си позволи да бие, арестува и използва лютив спрей. До последно бившите министри на вътрешните работи от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски отричаха, че полицейско насилие изобщо е имало.

Едва година по-късно и след сформиране на специална парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие в общественото пространство бяха пуснати записи от охранителни камери на сградата на Министерския съвет. На тях се видя как група служители бият, ритат и се гаврят с арестувани младежи. Чак тогава прокуратурата се сети, че има сигнали за полицейско насилие и обяви, че е образувала дело.

Полицаите ще бият на протести само с разрешение на шефа

Междувременно един от полицаите, главно действащо лице в побоя, бе преминал на работа в Бюрото за защита на свидетели, което по онова време бе на подчинение на главния прокурор.

Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа… при Гешев

От МВР оповестиха и друга промяна, според която униформените ще трябва да носят фирмения си знак и на връхните дрехи. Липсата на тези знаци при миналогодишните протести бе съществена пречка при разпознаването на деятелите на полицейския произвол.

Полицаите ще бият на протести само с разрешение на шефа

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции