<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129973" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицай се оп...

Полицаите ще се наливат с вода, за да могат да дадат проба за наркотици

19 Май 2022
0 31675

Полицаите ще се наливат с вода, за да могат да дадат проба за наркотици, пише Mediapool.

Служители на МВР, които не могат да дадат урина за тест за наркотици, ще получават по 200 милилитра вода на всеки 30 минути. Това е записано в проект на наредба, качен за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство. МВР прави пореден опит да регламентира тези проверки. Подобен проект бе изготвен и през миналото лято. Тогава синдикатите реагираха остро срещу него, защото предвиждаше проверки да се правят и по сигнал, което породи опасения от злоупотреби. Сега тази опция е отпаднала, но пък е разписана внезапна проверка.

Висящо от пет години

Изискването за издаване на подобна наредба всъщност е с петгодишна давност. Такава промяна е приета в Закона за МВР през 2017 г., по време на третото правителство на ГЕРБ. Наредба обаче все още няма.

По същото време в закона е записано и че употребата на наркотици е основание за налагане на едно от най-тежки наказание – уволнение. Същото се предвижда и за явяване на работа след употреба.

Основната цел на наредбата е да се регламентира редът за тестване, се посочва в мотивите. В тях е записано още, че ще бъдат създадени разбираеми правила.

Подстригването като насилие

Според сега предлаганата наредба изследвания ще се правят на проби от слюнка, урина и кръв. В предишния вариант се предвиждаше да се изследват и косми от главата. Тази идея обаче срещна сериозен отпор. В становище на синдиката СФСМВР бе написано, че вземането на такава проба може да се счита “за насилие спрямо служителя, посредством което той е възможно да бъде обезобразен и по този начин да бъде засегнато неговото достойнство”.

Отговорът на МВР бе, че отрязването на коса не се счита за телесна повреда според Наказателния кодекс и че не може да се говори за обезобразяване. Сега ведомството се е отказало от този метод за вземане проба.

Полицаите ще се наливат с вода, за да могат да дадат проба за наркотици

Напрежение между протестиращите превозвачи и полиция (видео)

По 200 милилитра на всеки 30 минути

В актуалния вариант на наредбата е записано, че на служител, който се тества, може да се дават по 200 милилитра вода на всеки 30 минути “до готовност за прободаване”. Максималното количество вода обаче е ограничено до не повече от 1 литър за не повече от 2 часа. Все пак наредбата указва, че може и след пиенето на вода проверяванията да не успее да даде проба. В тези случаи се описват причините, ако това е възможно.

Проверяваният трябва да бъде предварително “освободен” от всички препарати и вещи, с които би могъл да манипулира пробата.

Опасения

Макар че новите предложения са претърпели промени, в тях са останали изисквания, които вероятно отново ще предизвикат критики. Едно от тях е попълването на декларация за информирано съгласие, в която тестваният декларира, че през последните 14 дни не е приемал никакви лекарства или хранителни добавки.

Миналата година в становището си СФСМВР записаха, че няма нормален човек, който автоматично да може да възпроизведе вида на лекарствата, които е пил през последните две седмици. Отговорът на МВР бе, че всеки трябва да отговаря за собственото си поведение и да знае какви медикаменти взима.

Полицаите ще се наливат с вода, за да могат да дадат проба за наркотици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Радко

    29 Май 2022

    Сега и вода ще им купуват,че се затрудняват да пикаят в чашка

Покажи всички Скрий

Реакции