<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156305" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Реал" шокира ...

Посолството на Франция реагира на коментар на Костадинов за френския отбор по футбол

21 Декември 2022
0 1642

Посолството на Франция реагира на коментар на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов за френския отбор по футбол във Facebook.

“Объркан съм! Кой е европейският и кой е африканският отбор?”, е написал Костадинов в коментар към снимка на националните отбори по футбол на Мароко и Франция. На 15 декември те играха на полуфинала на Световното първенство по футбол, което се провежда в Катар.

Костадинов се вживява като голмайстор (видео)

Публикацията на Костадинов вероятно цели да иронизира факта, че футболисти на френския национален отбор са чернокожи.

За реакцията на посолството съобщи самият Костадинов в сряда, отново с публикация във Facebook.

“Посолството изразява твърдо дълбокото си възмущение от думите на г-н Костадинов във Фейсбук, визиращи отбора на Франция”, пише в писмо на дипломатическото представителство до парламентарната група на “Възраждане”.

Пред Свободна Европа от посолството потвърдиха автентичността на писмото.

“Бихме искали да припомним, че френската нация се състои от френски граждани, които са абсолютно равни по права и задължения, без каквото и да е разграничение по произход, религия и пол”, пише дипломатическото представителство на Франция.

Костадинов определя писмото им като “намеса във вътрешните работи на България”.

“От френското посолство ни изпратиха любезно писмо, с което изразяват възмущението си от моя публикация във Фейсбук. Ние им изпратихме любезен отговор, с който изразихме възмущението си от поредната френска намеса във вътрешните ни работи”, написа в сряда Костадинов.

В писмения си отговор до посолството на Франция от “Възраждане” на свой ред изразяват “твърдото си възмущение от думите в писмото, визращи публикацията на Костадин Костадинов”.

В писмото на “Възраждане” се казва, че Франция има “традиция в намесата във вътрешните работи на България”. Дава се за пример “упражнения недопустим натиск за вдигане на българското вето над началото на преговорния процес за членството на Северна Македония в Европейския съюз”.

Посолството на Франция реагира на коментар на Костадинов за френския отбор по футбол

През юни българският парламент подкрепи т.нар. френско предложение за решаване на спора със Северна Македония.

​„Възраждане“ гласува против. То беше наречено „френско”, защото идва по време на френското председателство на Съвета на ЕС. Всъщност е проект на ЕС. Предложението предвижда започване на европреговори със Скопие, като българските искания бъдат гарантирани чрез преговорната рамка.

“Възраждане” е четвъртата по численост политическа сила в Народното събрание. Партията често заема крайни позиции и призовава за напускане на ЕС и НАТО. От партията организираха протести срещу присъединяването на Северна Македония в ЕС, а напоследък – срещу решението на България да даде оръжия на нападната от Русия Украйна. На протестите на партията се веят руски знамена. Костадинов сам се нарича лидер на проруска партия.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Посолството на Франция реагира на коментар на Костадинов за френския отбор по футбол

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции