<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170770" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В България се...

Потреблението на газ у нас е намаляло рекордно

20 Март 2023
0 74

Потреблението на газ у нас е намаляло рекордно.

В доклад на Европейската комисия се посочва, че между август 2022 и януари 2023 г. потреблението на природен газ в България е намаляло с 23.9% спрямо средните нива през последните пет години, пише в. Дневник.

През месец октомври е регистрирана най-сериозна икономия – близо 33%.

Август пък е единственият месец, през който София се е отклонила от доброволните мерки за намаляване на потреблението на газ, въведени от ЕС за 15% икономии.

ЕК призова страните от Общността да намалят потреблението на газ с 15%

Потреблението на газ у нас е намаляло рекордно
Снимка: iStock

Доброволното намаляване на търсенето на газ беше въведено миналата година като част от „Пестете газ за безопасен зимен план“ – една от ключовите мерки за справяне с енергийната криза, предизвикана от инвазията на Украйна от Русия.

Първенец е Финландия, където потреблението на природен газ е паднало с 58.5%.

Ирландия, Словакия, Малта, Испания и Словения са петте държави, които не са успели да постигнат европейската цел от 15% икономии.

В целия ЕС търсенето на газ е намаляло с 19%, или с 41.5 млрд. куб.м, спрямо предходните пет години.

Домакинствата са икономисвали повече от бизнеса, показва секторният анализ на Евростат. Намалението на потреблението на газ в домакинствата е било около 50%, а в промишлеността – 43%.

Потреблението на газ у нас е намаляло рекордно
Снимка: iStock

С над 40% се сринаха приходите на Русия от петрол и газ

В доклада на Европейската комисия се посочва още, че пазарът остава стегнат. Без намаляване на търсенето на газ след 31 март е малко вероятно държавите да успеят да изпълнят задължението си да нагнетят резерви в подземните си хранилища за следващата зима, като до 31 октомври ги запълнят до 90%. Според комисията това излага на риск сигурността на доставките следващата зима. Възможен е недостиг на газ или връщане на много високи цени на газа. Подобно предупреждение отправи и Международната агенция по енергетика.

С тези аргументи в понеделник еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон предложи удължаване на мерките за икономии на потреблението на природен газ с още 12 месеца.

Това съобщава Европейската комисия.

„Нашите колективни усилия за намаляване на търсенето на газ бяха от съществено значение, за да прекараме тази зима безопасно. Постигнахме добър напредък в диверсификацията на доставките и намаляването на зависимостта ни от Русия, но се очаква световните газови пазари да останат напрегнати през следващите месеци. Продължаващото намаляване на търсенето на газ ще осигури нашата подготовка за следващата зима и ще ни позволи по-лесно да постигнем целта от 90% съхранение на газ до 1 ноември. Разчитам на подкрепата на държавите“, заяви Кадри Симсон.

Съгласно предложението държавите трябва да представят данни за постигнати спестявания по-често. Докладването вече трябва да се извършва по сектори, за да се подобри мониторингът и насочването на националните мерки.

Удължаването на мерките ще бъде разгледано от енергийните министри на ЕС на следващото заседание на Съвета по енергетика. Срещата е планувана за 28 март.

Потреблението на газ у нас е намаляло рекордно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции