<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118232" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На рождения с...

Повече бракове и по-малко разводи у нас по време на пандемията

09 Февруари 2022
0 134

Повече бракове и по-малко разводи у нас по време на пандемията, отбелязват специалистите, цитирани от Dir.bg.

За повечето семейства предизвикателствата по време на пандемията са довели до сплотяване и преодоляване на трудностите в семейния живот. Това смята Михаела Джоргова, организатор за България на инициативата Международна седмица на брака. Тя се отбелязва за 11-и път у нас – в периода 7-14 февруари.

Какво означава край на пандемията и как ще се съжителства с Covid-19?

Според психолога доц. Румен Бостанджиев, всяка криза може да провокира сплотяване. Там, където има проблеми и където е прекъсната комуникацията, се стига до изостряне на напрежението и раздели в двойките, допълни той.

“Самата критична ситуация е изпитание, на което различните двойки отговарят по различен начин в зависимост от това какво е качеството на отношенията между партньорите”, каза доц. Бостанджиев.

Първоначален спад с въвеждането на извънредното положение

В първата година от пандемията има спад в броя на сключените бракове, което е предизвикано от ограничителните Covid мерки, но също така има и значителен спад в разводите, каза Михаела Джоргова.

“Беше предизвикателство масовото стоене по домовете, много от семейните взаимоотношения се развалиха”, коментира тя.

Доц. Бостанджиев посочи, че пандемията се е отразила на всички по различен начин. По думите му една голяма част от хората се стресират, изпадат в депресивни състояния и се самозатварят. A други, които успяват по-критично да възприемат информацията, успяват да изработят по-конструктивни модели на поведение.

Tерапевтична помощ обикновено търсят хората, които са по-склонни да приемат изпитанията като възможност за развитие, смята психологът. Други възприемат жертвена позиция, което прави по-трудна помощта.

Повече бракове и по-малко разводи у нас по време на пандемията
Снимка: Unsplash
Увеличението на раждаемостта е признак за по-голяма близост в семействата

През 2021 година в България се е наблюдава увеличаване на броя на браковете, както и масово намаляване на разводите, каза Михаела Джоргова. Тя коментира, че положителна статистика се наблюдава и в ръста на раждаемостта предвид данните от 2019 г. и 2020 г. Увеличението на раждаемостта е признак за по-голяма близост в семействата, коментира Джоргова.

Справка в сайта на Националния статистически институт показва, че броят на сключените бракове през 2020 година е 22 172, а през 2019 г. те са 29 198.

Пандемията от Covid-19 и ограничителните мерки не спират хората, които имат желание да сключат брак. Само за 22.02. 2022 г. в столичен обреден дом са планирани 70 сватби. Оттам обобщават, че от началото на пандемията през 2020 г. сватбите са намалели, но през 2021 г. те са били със 700 повече.

Повече бракове и по-малко разводи у нас по време на пандемията
Снимка: Unsplash

Във връзка с отбелязването на световната седмица на брака у нас се предвиждат лекции, семейни партита и редица събития. Информация за тях можете да получите на brak.bg

Повече бракове и по-малко разводи у нас по време на пандемията

Източник: Dir.bg

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции