<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150558" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП не са пот...

Повече прозрачност, повече контрол, повече справедливост – новият законопроект за социалните мрежи на ДБ

11 Ноември 2022
0 179

Повече прозрачност, повече контрол, повече справедливост – това предвижда новият законопроект за социалните мрежи на ДБ. В съответствие с наскоро приетия Акт за цифровите услуги на ЕС, “Демократична България” внесе в четвъртък законопроект в парламента. Той ще задължи социалните мрежи да полагат допълнителни усилия за идентифициране на фалшиви/анонимни/тролски профили.

“Много е важно да подчертая, че това няма да се случва на база на съдържанието (статуси, коментари), а само на база на косвени признаци, детайлно описани в проекта. Т.е. нито държавята, нито социалните мрежи ще могат да определят кое е истина и кое не.” Това написа в профила си депутатът от ДБ и бивш министър на електронното управление от кабинета “Петков” Божидар Божанов във Facebook профила си.

Депутати се надпреварват да внасят законопроекти в едва започващото работа Народно събрание

Повече прозрачност, повече контрол, повече справедливост

С промените в Закона за електронната търговия, предвидени от ДБ, големите онлайн платформи ще прилагат серия технически мерки за ограничаване на въпросния тип профили. Това ще важи особено силно в периода на предизборната кампания, както и две седмици преди началото ѝ.

Система за разпознаване на фалшивите профили ще бъде създадена. Тя ще ги индентифицира по няколко начина. Първо ще се проверява дали потребителят крие IP адреса си, а после дали използваната от него снимка е автентична. Скоростта и обема на новите социални връзки в мрежата също ще се наблюдава. Това включва свързване на профила с голям брой други новорегистрирани потребители и участие в много групи.

Повече прозрачност, повече контрол, повече справедливост &#8211; новият законопроект за социалните мрежи на ДБ
iStock

Личните данни, въведени на различни места в платформата, също ще бъдат следени в случай на разминаване. Освен това, ще се идентифицират и средства за автоматизация на публикуването на съдържание.

“Големите онлайн платформи изпращат обобщена информация за идентифицираните профили и действията, предприети срещу тях, на координатора на цифровите услуги и на Централната избирателна комисия”, пише в законопроекта на “Демократична България”.

ЕС ще може да изисква от Facebook да премахва неподходящо съдържание в световен мащаб

Право за извънсъдебно уреждане на спорове при използването на онлайн платформите също ще бъде създадено. Националният орган за това ще бъде Комисията за защита на потребителите.

“Ако ни блокират за 30 дни, вече Facebook няма да е най-горна инстанция”

“Ако ни блокират за 30 дни, вече Facebook няма да е най-горна инстанция”, обяснява бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който е вносител на проекта.

Повече прозрачност, повече контрол, повече справедливост &#8211; новият законопроект за социалните мрежи на ДБ
iStock

Изисква се и прозрачност по отношение на подизпълнителите на социалните мрежи. Имената на фирмите, наети за модерация на съдържанието, ще бъдат публично достояние. В момента те решават дали даден потребител е нарушил правилата на платформата и каква санкция ще му бъде наложена. Законопроектът предвижда тези подизпълнителни компании да разполагат с определен брой български служители, които да наблюдават съдържанието на български език.

Птицата на Twitter “ще лети по правилата на ЕС”, предупреди Брюксел

“Координаторът на цифровите услуги определя списък с големите онлайн платформи, които системно осъществяват модерация и попадат в обхвата на този закон”, посочва законопроектът. Имуществената санкция, която се предвижда при неспазване на задълженията от страна на платформите, може да достигне до 1% от световния годишен оборот. Това е в съответствие с наскоро приетия Акт за цифровите услуги на ЕС.

Предстои гласуване по въпроса.

Повече прозрачност, повече контрол, повече справедливост – новият законопроект за социалните мрежи на ДБ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции