<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142921" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кои горски по...

Пожарите в Амазонската джунгла нараснаха до най-високото си ниво от над десетилетие

01 Септември 2022
0 50

Пожарите в Амазонската екваториална гора в Бразилия нараснаха през август до най-високото си ниво за месеца от над десетилетие. Това показват данни на правителството, цитирани от Reuters и news.bg.

Националният институт за космически изследвания (INPE) е регистрирал чрез сателит 31 513 сигнала за пожари в Амазония през последните 31 дни. Това го прави най-лошият август от 2010 г. насам. Тогава пожарите достигнаха общо 45 018 за целия месец.

Обезлесяването на горите в Амазонка бележи връх спрямо последните 12 години (видео и снимки)

Повечето подобни сигнали в Амазонската джунгла на Института средногодишно постъпват през август и септември – считани за сезона на пожарите в региона, когато дъждовете спират, позволявайки на животновъдите и земеделците да палят обезлесени райони.

Пожарите в Амазонската джунгла нараснаха до най-високото си ниво от над десетилетие
iStock

Пожарите за август 2022 г. са се увеличили с 12,3% спрямо същия период за 2021 г. И с приблизително 20% над средното за месеца съгласно базата данни на института от 1998 г. насам.

Пикът идва преди президентските избори през октомври. Основните конкуренти за поста са в остро противоречие относно унищожаването на Амазонските тропически гори.

Предварителните данни показват, че обезлесяването на бразилската Амазония през първите седем месеца на годината възлиза на площ, приблизително седем пъти по-голяма от размера на Ню Йорк. Рекордни мащаби в сравнение с последните шест години.

Пожарите в Амазонската джунгла през август нараснаха до най-високото си ниво от над десетилетие

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции