<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119551" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът потвър...

Пожарникари и полицаи от цялата страна на протест в София (видео)

19 Февруари 2022
0 415

Пожарникари и полицаи от цялата страна са на протест в София, съобщава NOVA.

Демонстрацията започна точно в 12.00 ч. на площад „Независимост”.  Въпреки опитите за преговори между синдикати и ръководството на МВР, те се събраха под прозорците на властта и настояват за увеличение на заплатите. Те искат и яснота  за това, ако пожарната и телефон 112 бъдат превърнати в самостоятелна агенция, дали социалните им придобивки ще останат същите. Протестиращите обещаха да не се стига до ескалация. 

„Основните ни искания са увеличение на доходите, което не е заложено в Бюджет 2022. През 2020 година на редица други структури в сектор „Сигурност” заплатите бяха увеличени с 30 на сто. Това предизвика изоставане на заплащането на служителите на МВР. Трябва да се отчете и инфлацията. Затова искаме увеличение на заплащането от 20 процента”, заяви Светлин Василев, член на УС „Огнеборец.

Пожарникари и полицаи от цялата страна на протест в София (видео)

Рашков: Станала е грешка, провокации се очакват на готвения протест в сряда

По думите му притеснителна е и как ще се извърши планираната реформа в пожарната.

По-късно през деня от КНСБ разпространиха декларация в подкрепа на протеста на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

В текста, изпратен до медиите, се изразява подкрепа за искането на пожарникарите за достоен труд и справедливи доходи. От КНСБ определят като справедливо искането на огнеборците за ръст на възнагражденията с 20% в проекта за бюджет на МВР за 2022 г., както и подкрепят искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР.

Пожарникари и полицаи от цялата страна на протест в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции