<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154177" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ицо Хазарта п...

ПП и служебният кабинет в конкуренция за закона за КПКОНПИ (видео)

07 Декември 2022
0 155

ПП и служебният кабинет в конкуренция за закона за КПКОНПИ. Това стана ясно, след като Народното събрание одобри днес два законопроекта за борба с корупцията. Единият е внесен от депутатите на “Продължаваме промяната”, а другият- от служебното правителство.

Парламентът обсъжда реформата на КПКОНПИ

Двата документа предлагат диаметрално противоположни решения за ръководството на комиисията. Вносителите са единодушни относно обособяването на разследващ орган. Ако прокуратурата откаже да образува досъдебно производство по направеното разследване, комисията ще може да обжалва отказа в съда. Различията между двата законопроекта обаче са много сериозни.

Проектът на правителството

Според правителствения законопроект 5-членният състав на органа трябва да се определя на квотен принцип – двама от парламента, един от президента и по един член да се избира от съдиите от Върховния административен съд и от Върховния касационен съд. Освен това антикорупционната комисия трябва да има ротационно председателство – всеки от членовете й да се изрежда като председател за една година в хода на нейния 5-годишен мандат. Така, според правосъдния министър Крум Зарков, ще се избегне изпадането на органа в политическа зависимост.

ПП и служебният кабинет в конкуренция за закона за КПКОНПИ (видео)
Проектът на ПП

От ПП настояват КПКОНПИ да се раздели на комисия за противодействие на корупцията и комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. 5-те члена на антикорупционната комисия трябва да се избират изцяло от парламента. Кирил Петков разкритикува идеята на служебния кабинет за квотен подбор. Той обясни, че съчетаването на много институции в избора на състава е опасно. И се аргументира, че борбата с корупцията да стане заложник на сложните отношения между тези институции.

Андрей Гюров: Хартиената мафия мина през Изборния кодекс (видео)

Предложението на ПП получи одобрението на всички парламентарни групи, освен “Възраждане”. Правителственият проект пък бе одобрен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ и БВ, а останалите го отхвърлиха. Макар че подкрепиха и двата законопроекта, от ГЕРБ-СДС смятат, че предложенията страдат от съществени недостатъци. Те загатнаха, че няма да ги одобрят на второ четене в същия вид.

ПП и служебният кабинет в конкуренция за закона за КПКОНПИ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции