<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145240" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Димитър Стоя...

Преди 114 години България постига своята независимост без да пролее капка кръв

22 Септември 2022
2 59

Преди 114 години България постига своята независимост без да пролее капка кръв, пише Булевард България.

Събитие в нашата история, извоювано с обединените и последователни действия на тогавашните интелектуалци, управленци, народ и духовенство.

Денят е 22 септември 1908 г., в Търново е пълно с хора, които наблюдават историческия момент след молебена в църквата “Св. 40 мъченици”. Князът, вече провъзгласил се за цар Фердинанд I, повежда шествие към Царевец като символ на възстановяването на вековна традиция.

Преди 114 години България постига своята независимост без да пролее капка кръв
Снимка: стопкадър/видео bTV

23 години след Съединението от 1885 г. политическият елит на свободното княжество показва, че не само е готов да заеме самостоятелна позиция в дипломацията на Европа, но и да я защитава успешно. Няколко месеца след обявяването на акта на Фердинанд всички Велики сили признават независимостта на България.

Опити да се премахне васалския статут, подчинен на Цариград, се правят десетилетия назад. Това, което променя ситуацията в полза на София през 1908 г., е кризата в самата Османска империя, както и желанието на Австро-Унгария да пренапише своята част от условията по Берлинския договор.

“…Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска…”.

Това са думите в манифеста на Фердинанд при обявяването на независимостта на Царство България.

“Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой”, казва Фердинанд.

22 септември се възстановява като паметна дата в националния календар едва 90 години след обявяването на независимостта.

Честит празник!

Видео: bTV

Преди 114 години България постига своята независимост, без да пролее капка кръв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции