<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112004" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премахват си...

Предлагат идентификация с мобилни телефони като алтернатива на личните карти

15 Декември 2021
0 448

Една от краткосрочните промени, с които ще се заеме Министерството на електронното управление, е електронната идентификация, пише bTV. Според министър Божидар Божанов в момента тя е „забила“.

„Ще направим една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме на личните карти. Личните карти остават приоритет, но мобилните телефони ще са удобна алтернатива. Личните карти трябва да бъдат с чип“, допълни той.

Отпадане на удостворенията

Друга приоритетна мярка е отпадането на най-често използваните удостоверения. „Ще променим вътрешните правила, заповеди, така че тези удостоверения да бъдат премахнати и да спестим нуждата от такава услуга. Искаме администрацията да стане ефективна и гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията“, каза още Божанов.

Божидар Божанов предлага идентификация с мобилни телефони като алтернатива на личните карти
снимка: Булфото

Министърът изтъкна, че електронното управление ще допринесе за развитието на икономиката и по-успешното управление на бизнеса. Той обясни, че новото министерство ще се базира на Държавна агенция „Електронно управление“.

По думите му една дирекция от Министерство на транспорта също ще бъде част от новото министерство. „Министерството ще направи удобен, лесен и безплатен достъпа до електронни услуги. Електронните подписи в момента не са удобни. Те съществуват, но създават много проблеми заради различни технически особености. Ролята на държавата ще бъде да се грижи за разбирателството между отделните структури на министерството. Данните ще бъдат достъпни за граждански активисти и медии“, заяви Божанов.

Министърът на електронното управление каза още, че обществените поръчки и търговският регистър ще бъдат отворени, за да могат да бъдат анализирани. „Контролът е друга важна функция на министерството. Има хубав Закон за електронното управление. Трябва да наблегнем на контрола както като предписания, така и от гледна точка на санкциите. Нашето министерство ще бъде обърнато предимно към администрацията. Дигиталните услуги са друг важен приоритет“, каза още Божанов.

Той очерта и средносрочните и дългосрочни мерки – премахване на 80% от административната тежест чрез отпадане на удостоверенията. Според Божанов трудовата книжка също трябва да отпадне, но това няма да е чак толкова лесно. „Надграждането на ключови регистри също ще бъде важно за нас. За да имаме електронно управление, всяка услуга трябва да се основава на национална база данни. Постоянно регистрите трябва да бъдат надграждани с постоянни удобства за гражданите и бизнеса.

Имаме ангажимент да дигитализираме голяма част от държавните регистри. Смятаме да направим централизирана система, която да ги, да осигури възможност те да бъдат сигурни. Всеки един регистър трябва да има своето отражение и върху данните“, добави той.

Божанов предлага идентификация с мобилни телефони като алтернатива на личните карти

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции