<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жени ще могат...

Предлагат публикуване на списъци с извършителите на финансови престъпления

27 Май 2022
0 275

Предлагат публикуване на списъци с извършителите на финансови престъпления, пише Дневник.

Управляващите предлагат създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, чиято цел ще е да пази държавата от рискове за икономическата и финансовата система, ще бъде финансовият министър Асен Василев, съобщава БНР.

От обществената медия твърдят, че разполагат с версия на проекта. Той все още не е качен на правителствения портал за обществено обсъждане. По информация на БНР проектът е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при Асен Василев. Предвижда се в Междуведомствения съвет да влязат още заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, икономиката, както и зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Извънредният орган ще изготвя национални списъци на хора, които извършват престъпления в икономическата и финансовата система. Това наподобява американския закон “Магнитски”, по който има санкционирани българи, сред които депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В списъците ще попадат всички, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти, извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Предлагат публикуване на списъци с извършителите на финансови престъпления

Финансовата пирамида надживя Специализираната прокуратура (РЕПОРТАЖ)

Попадането на някой човек в списъците ще е основание за започване на проверка срещу него по Закона за противодействие на корупцията.

Ще се допуска и отнемане на незаконно придобито имущество, каквито правомощия има в момента антикорупционната комисия. Така ще могат да се замразяват активи. Спирането на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.

В проекта е записано още, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в този списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Предоставянето на информация на новия орган пък няма да може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон. За мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

По информация на БНР проектозаконът няма одобрението на всички коалиционни партньори.

В същото време реформата в антикорупционната комисия и разделянето ѝ на два органа, за което започнаха да говорят от “Продължаваме промяната” веднага след спечелването на изборите, все още не се осъществява, въпреки че минаха 6 месеца от тогава. През последните дни се разбра, че партиите в коалицията имат нещо като две чернови за законопроекти. Повече за готвените промени в антикорупционната комисия четете тук.

Предлагат публикуване на списъци с извършителите на финансови престъпления. Точка. Идея. Йордан Мололов. Кирил Джабаров

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции