<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110419" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Председателят на парламента ще се сменя всяка година, първа е Корнелия Нинова

02 Декември 2021
0 3870

Председателят на парламента ще се сменя всяка година, първа е Корнелия Нинова, съобщава БНР. Решението е взето по време на преговорите за съставяне на кабинет.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента.

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ – една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

Председателят на парламента ще се сменя всяка година, първа е Корнелия Нинова

20 кандидат-депутати влязоха в парламента с хитрост

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“. И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.

Председателят на парламента ще се сменя всяка година, първа е Корнелия Нинова

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции