<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Погрешка раз...

Представиха данните от разследването за катастрофата с МиГ-29 (видео)

24 Септември 2021
0 121

Представиха данните от разследването за катастрофата с МиГ-29.

Министърът на отбраната Георги Панайотов обяви резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.

Три са основните версии за катастрофата с МиГ-29 край Шабла след края на разследването (доклад)

Подробности

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и може да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането на „черната” кутия и взимането на решенията какво да се прави с нея. Мисля, че взехме правилните решения”, каза Панайотов.

„През цялото време действахме в условия на тотална прозрачност. Във всеки един момент обществеността беше информирана какво, как и защо правим”, каза още Панайотов. И добави: „Истината за нас е най-важна. Разследването на прокуратурата продължава”.

Представиха данните от разследването за катастрофата с МиГ-29

Министърът сподели още, че не е познавал лично покойния майор Терзиев. “Гледах едно негово интервю след участие в демонстрация за 6 май. Това, което видях, беше един способен и достоен български офицер”, коментира служебният министър.

Министърът на отбраната: Черната кутия на падналия Миг-29 е разчетена (видео)

„Смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея. Затова не смятаме, че при случилото се има пилотска грешка. Той е загубил пространствена ориентация и не е успял до последно да я възстанови”, заяви полк. Василев.

На въпрос дали ще бъде търсена отговорност за случилото се от ръководителя на учението, Георги Панайотов отговори: „Звеното във Военна полиция, което се оглавява от полк. Василев, по закон няма право да посочва виновник. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъплението. Аз като министър на отбраната мога да търся виновни, след като прокуратурата си свърши работата. Това става след назначаване на служебна проверка. Такава до момента не е назначена. Тя трябва да има с документи, с които да борави. Тези документи са предадени на прокуратурата”. И добави: „Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата”.

Представиха данните от разследването за катастрофата с МиГ-29

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции