<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134529" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Митева: Ще гл...

Премиерът на Франция подаде оставка, но Макрон не я прие

21 Юни 2022
0 309

Френският министър-председател Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел Макрон. Това стана, след като управляващата партия загуби мнозинството си на изборите. Държавният глава обаче я отхвърли, съобщиха от президентството в Париж.

Премиерът на Франция подаде оставка, но Макрон не я прие
Wikipedia

Макрон смята, че правителството трябва “да остане на работа и да действа”. Сега президентът ще търси “конструктивни решения” на политическата безизходица в разговори с опозиционните партии, заяви президентски служител, който помоли да не бъде назоваван, съобщи france24.com.

Макрон губи мнозинството в парламента (видео)

Във вторник Макрон ще започне дискусии с лидерите на опозицията. С президента ще се срещнат Кристиан Жакоб (“Републиканците”), Оливие Фор (“Нов народен екологичен и социален съюз”) и Марин льо Пен – неговата съперничка на президентските избори и лидер на крайнодясното Национално обединение.

Премиерът на Франция подаде оставка, но Макрон не я прие

Целта е да се “изградят решения в услуга на французите” в момент, когато няма “алтернативно мнозинство” на това на управляващия алианс на Макрон, заяви президентски служител, който помоли да не бъде назоваван.

Разликата между Макрон и Меланшон е минимална след първия тур на парламентарните избори във Франция

Макар че коалицията на Макрон “Заедно” остава най-голямата партия след изборите за Национално събрание в неделя, на нея не ѝ достигнаха десетки места, за да запази абсолютното мнозинство, с което се ползваше през последните пет години.

“Заедно” спечели 244 места. А необходимите за мнозинство са 289 места.

Премиерът на Франция подаде оставка, но Макрон не я прие

Източник: DIR.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции