<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ако не гласув...

Премиерът на Швеция подава оставка

15 Септември 2022
0 280

Премиерът на Швеция подава оставка, пише Дневник. Десният опозиционен блок спечели парламентарните избори в страната, показа преброяването на 98% от секциите.

Шведският премиер и лидер на социалдемократическата партия Магдалена Андершон прие поражението в сряда. Тя обяви, че ще подаде оставка след оспорваните избори, които донесеха победата на четирипартийния десен опозиционен блок.

Малко гласове остават да бъдат преброени. Андершон, която миналата година стана първата жена – премиер на Швеция, заяви, че резултатите показват, че десният блок е победил.

Те имат предимство от едно или две места в парламента. Това е слабо мнозинство, но е мнозинство”, каза Андершон на пресконференция.

Тя добави, че ще поиска от председателя на парламента в четвъртък да я освободи от задълженията ѝ на премиер.

Премиерът на Швеция подава оставка

Крайнодясна партия стана втора сила на изборите в Швеция

Кой ще заеме поста?

Кандидатът за министър-председател на десните Улф Кристерсен заяви, че започва работата по формирането на ново правителство. Той твърди, че то “ще може да свърши работа, правителство за цяла Швеция и за всички граждани”.

Блокът, съставен от Умерените, “Шведските демократи”, Християндемократите и Либералите, имаше преднина от едно място след изборите в неделя. Но последните резултати от преброяването на гласовете показват, че преднината им ще се увеличи до 176 места срещу 173 за левоцентристите.

Очаква се резултатите да бъдат официално потвърдени в края на седмицата.

Изборите отбелязват вододел в шведската политика. Антимигрантската партия “Шведски демократи”, отбягвана досега от всички големи партии, ще влезе в правителството. Крайнодясната формация взе най-голям дял от гласовете – 20.6%, изпреварвайки Умерените, които досега бяха най-голямата партия в дясно, за която са гласували спечели 19.1% от шведските избиратели.

“Шведските демократи” на Йеими Окесон концентрираха кампанията си около обещания да ограничат до минимум миграцията и да се справят с престъпните банди и поръчковите убийства, които тормозят шведските градове.

Швеция, която наскоро подаде молба за членство в НАТО от Нова година ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, което сега се заема от Чехия.

Премиерът на Швеция подава оставка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции