<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130080" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как се замита...

Преследвания, арести, насилие: какво се случва в Салвадор?

19 Май 2022
0 734

Над 30 хиляди души са арестувани в Салвадор по подозрения, че членуват в престъпни банди. В много от случаите наличието на татуировка е достатъчна причина да бъдеш вкаран в ареста за месеци, пише Дойче веле.

Обикновено тук мирише на прясно изпечен хляб – пред малката хлебарница, поместена в мазето на баптистка църква в един от бедните квартали на Сан Салвадор. Но сега тя е затворена – за неопределено време. А когато Хуан (името му е променено от редакцията) пристига в събота в църквата, там е празно – всичките му колеги и приятели са били отведени от полицията. “На практика съм единственият, който все още не е задържан”, казва той в репортаж на германската телевизия ARD.

Татуировките са достатъчни за арест

В хлебарницата са работили осем младежи – всичките са бивши членове на банди. След като ги напуснали, те били приютени от църквата. Пасторът, който също желае да остане анонимен, разказва, че църквата изпълнява такъв проект още от 2012 година. Млади християни, които излизат от затвора и желаят да скъсат с предишния си бандитски живот, намират временен приют в църквата. Защото голяма част от тях нямат семейства, при което да се върнат. До 25 млади мъже досега са били подслонени от църквата. “Много от тях страдат от стигматизиране заради миналото си”, разказва пасторът. Той определя обстановката в страната като напрегната. И негови колеги пастори са сред арестуваните.

Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден

Преследвания, арести, насилие: какво се случва в Салвадор?

Наличието на татуировка на някоя от престъпните банди, действащи в страната – като “Мара Салватруча” (MS-13) или “Барио 18”, е достатъчно основание за полицията, за да извършва арести. Властите изглежда не се интересуват от това дали задържаният вече е излежал присъдата си. “Дори не се чувстват длъжни да представят заповед за арест”, казва пасторът.

Татуировките на Хуан са почти избледнели: числата, татуирани между пръстите му като отличителна черта на бандата “Барио 18”, едва се различават. Цели 15 години Хуан е бил член на бандата, в която е постъпил на 14-годишна възраст. За нея е убивал, за което е лежал 10 години в затвора. След това той се е отказал от престъпленията и е потърсил спасение в църквата. “Тя ми даде втори шанс”, признава той. Днес Хуан е женен, дори мисли за деца.

Над 30 хиляди са задържани

Всеки ден в Салвадор стотици хора биват задържани от полицията. Над 30 хиляди  предполагаеми членове на банди са арестувани. Пред затворите в страната редовно се образуват дълги опашки от посетители – основно майки и съпруги търсят отчаяни своите синове или съпрузи.

Но достъпът до подобна информация е труден, казва Рут Лопес от правозащитната организация Cristosal. Основни човешки права систематично се погазват, а независимостта на съдиите изобщо не е гарантирана: съдии, които пускат на свобода задържани от полицията хора, биват обвинявани в съглашение с бандите.

Друг проблем се състои в това, че лица, за които обвинението не може да докаже наличието на престъпление и следователно трябва да бъдат освободени, биват държани в ареста и след изтичането на 15 дни от задържането. И така могат да откарат и 6 месеца зад решетките – до следващото им изслушване.

За засегнатите задържането представлява екзистенциална заплаха, тъй като те губят работата си. Осемдесет процента от населението на страната обаче подкрепят авторитарните действия на президента на страната Наиб Букеле, който всеки ден се хвали с нови арести.

Много хора в Салвадор изпитват силна омраза към бандите. 35-годишният Алфредо Ернандес подкрепя твърдия подход на правителството: повече от две години той е бил принуждаван да плаща на една престъпна група рекет от 100 долара на месец. По думите му много хора са загубили свои близки, станали жертва на насилието в страната, или пък са били рекетирани като него. Алфредо добавя, че изпитва облекчение когато вижда как сега тези хора влизат в затвора.

Затворът няма да реши проблемите

Пасторът от Сан Салвадор обаче се опасява, че обявеното извънредно положение в страната ще доведе до още по-стриктни мерки. Той е убеден, че насилието в Салвадор не може да бъде предотвратено с арести и затвор. С помощта на църквата тези младежи, някои от които са лежали 10 или дори 20 години в затвора, са имали шанс да се интегрират отново в обществото. Но сега биват натиквани обратно зад решетките.

Салвадор e в извънредно положение след повече от 70 убийства през уикенда (снимки)

По този начин няма да бъде решен проблемът с безперспективността и маргинализацията на тези млади мъже, казва свещеникът и припомня, че в Салвадор няма държавни програми за ресоциализация.

Хуан вече почти не напуска жилището си – от страх да не бъде задържан. Той продължава да вярва в бог, а също и в това, че пекарната ще заработи отново. Макар засега да няма подобни изгледи.

Преследвания, арести, насилие: какво се случва в Салвадор?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции