<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103155" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ирак залови "...

Преводачът, помогнал за спасяването на Джо Байдън през 2008 г., най-после напусна Афганистан

12 Октомври 2021
2 399

Преводачът, който помогна за спасяването на Байдън през 2008 г., най-накрая напусна Афганистан

Афганистански преводач, който помогна за спасяването на тогавашния сенатор Джо Байдън от опасна и сурова афганистанска провинция, най-накрая успя да напусне региона със семейството си.

Халили (трети отдясно) и семейството му

През 2008 г. виелица принуди военен хеликоптер, в който пътуваха Байдън и други американски законодатели, да кацне в снежна долина. На това място обаче те бяха твърде уязвими за засада.

Аман Халили беше сред афганистанските служители на правителството на САЩ, които изведоха групата на безопасно място.

90% от афганистанците нямат достатъчно храна: новият живот при талибаните

От август преводачът се опитва да получи виза, за да напусне родината си. Едва сега той се присъедини към хилядите избягали афганистанци.

В понеделник представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Халили и неговото семейство са “напуснали безопасно Афганистан и впоследствие са отпътували от Пакистан”.

Преводачът спасил Байдън

Тринадесет години след случайната си среща с бъдещия президент, Халили призова Байдън да спаси него, съпругата му и петте им деца. “Вярвам му”, каза той пред Си Ен Ен. “Вярвам, че той може всичко.”

На въпрос за статута на преводача през септември, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки му благодари, че е помогнал на “любимите” му хора да излязат от снежната буря, както и за цялата свършена работа. Той допълни още, че САЩ са “ангажирани” с евакуацията на съюзниците.

От Human First Coalition, организация, която участва в спасяването на над 200 афганистанци, намиращи се в Пакистан, заявиха, че са “дълбоко благодарни” на американските и пакистанските служители за помощта “в усилията ни да изведем в безопасност преводача на президента Байдън и неговото семейство”.

Все още не е ясно дали Аман Халили е получил тази виза и дали пътува за САЩ.

От 2008 г. приблизително 70 000 афганистанци са се преселили в САЩ.

Преводачът, който помогна за спасяването на Байдън през 2008 г., най-накрая напусна Афганистан

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции