<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145345" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задава ли се ...

Президентът свика спешна среща за войната в Украйна (видео)

23 Септември 2022
1 700

Президентът Румен Радев свика консултативна среща за войната в Украйна. На нея ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната. Това съобщиха от пресцентъра на президентсвото.

В срещата ще участват министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, социалният министър Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция “Разузнаване” Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Президентът свика спешна среща за войната в Украйна (видео)
БулФото

Световните лидери осъдиха мобилизацията в Русия (видео)

Междувременно Министерството на външните работи излезе с позиция относно референдумите в Украйна.

В нея се казва, че това е пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, който ще изостри конфликта още повече.

„В международен план те няма да бъдат признати. Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признатите граници“.

„Тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, се каза още по време на днешния брифинг.

Президентът свика спешна среща за войната в Украйна (видео)
БулФото

Не е ясно обаче какво ще прави служебното правителство, ако руснаци, бягащи от военната мобилизация, започнат да идват у нас. От позицията на ведомството стана ясно само, че тепърва ще се изработва подход на действие. Той ще бъде основан на българското и международно право. Към момента нямало информация за руснаци, търсещи закрила в България.

Ако български граждани, пребиващи в Русия, заявят желание да се завърнат в родината си, те ще бъдат приети.

Президентът свика спешна среща за войната в Украйна

Източник: NOVA, СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции