<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Анджелина Дж...

Проф. Кантарджиев даде съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата (видео)

05 Май 2022
0 5587

Проф. Кантарджиев даде съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата.

“В рамките на дни се развива болестта, трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа”, каза проф. Тодор Кантарджиев за БНТ.

Хепатит с неизвестен произход засяга деца в Европа

“Проверявайте детето си след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик”, допълни съветникът по здравните въпроси на Столичната община.

Проф. Кантарджиев даде съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата (видео)

По думите му, след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние. 

“Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, изведнъж влошават общото си състояние – симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения”, посочи професорът.

По думите му, има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания на храносмилателната система.

“Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и използването на кърпички с хлор. Предава се чрез ръце и повърхности”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Той прогнозира, че няма да има тежки случаи на хепатит в България и посъветва хората във връзка с пролетния сезон да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

Пандемията от Covid-19 и малкият брой новозаразени

Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.

Проф. Кантарджиев даде съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата (видео)

“Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха, накрая на лятото да се ваксинират”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев даде съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции