<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зам.-здравния...

Проф. Мира Кожухарова: Щадящите тестове не са стресиращи за децата, но важат 48 часа (видео)

26 Октомври 2021
0 344

Четвъртата Covid вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър.

Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас (видео)

Проф. Кожухарова демонстрира как ще бъдат вземани щадящите тестове за децата, ако се върнат в училище.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта проф. Мира Кожухарова.

Проф. Мира Кожухарова: Щадящите тестове не са стресиращи за децата, но важат 48 часа

За щадящите тестове за децата тя коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете. „Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген.

По думите ѝ, тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

Проф. Мира Кожухарова: Щадящите тестове не са стресиращи за децата, но важат 48 часа

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции