<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158651" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Бой ши Идеш ...

Прокуратурата: Не е престъпление да продаваш имот, който не е твоя собственост (РЕПОРТАЖ)

11 Януари 2023
0 10201

Прокуратурата: Не е престъпление да продаваш имот, който не е твоя собственост! Това става ясно от отказа от образуване на досъдебно производство срещу продавачите на чуждо заведение в София, за които ви разказахме през пролетта на 2022 година. Повече вижте в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Васил Ганев.

Сигналът

Преди месец Антон Андонов попада на обява за продажба на малко кафене в столичния квартал “Белите брези”. Според обявата заведението струва 25 000 евро и е с всички необходими разрешителни. След оглед кандидат-купувачът и представящите се като собственици Игор и Мариана Еремченко се уговарят за плащане на капаро в размер на 1200 лева. Андонов заплаща сумата, а това се вижда и на запис от охранителна камера в неговия офис.

Веднага след взимането на капарото е време за самата сделка. Отивайки при адвокат обаче, Андонов разбира, че заведението не е собственост на въпросната двойка. Една част от него е незаконна, за което има издадена заповед за събаряне от 1998 г. Друга част принадлежи на етажната собственост на блока, под който е заведението. Документите, които Игор и Мариана предоставят, са скица и договор за продажба – договорът е за маси и столове (движимо имущество), а на скицата ясно пише – “Няма данни за собственост”.

Разкрихме схема с продажба на чужда собственост

След като Антон Андонов разбира за схемата, Игор и Мариана спират да отговарят на обажданията му. Не отиват и на срещите за подписване на сделка, които той уговаря пред нотариус. Така той решава да потърси нашето съдействие, както и това на Икономическа полиция и Столична община.

Изпратихме подставено лице

Изпратихме наще подставено лице, което се представи като кандидат-купувач на заведението. То се срещна с Игор, който подробно обясни, че няма нужда от нотариален акт, а мястото не разполага и с акт 16. По закон без акт 16 то няма как да се използва, но явно според живеещия в България руснак законите у нас нямат значение.

Игор обясни и че е купил заведението преди 30 години, докато версията пред пострадалия клиент е, че това се е случило през 2017 г.

Срещата ни с Игор и Мариана

Уговорихме си среща с Игор и Мариана, за да им дадем капаро за заведението. Вместо пари обаче, те получиха специални поздрави от “Господарите”. В опит да се измъкне, Мариана реши да твърди, че не се казва Мариана. Носрещите ѝ с потърпевшия и разговора на съпруга ѝ с подставеното ни лице да говорят красноречиво. Тя многократно изтръгна микрофона от ръцете на репортера ни и категорично отказа да отговори на въпросите защо подлъгва купувачи и докога ще публикува нови обяви.

Съпругът ѝ Игор обяви, че има съд и трябва да се чака съдебно решение по темата. Уви, това би означавало още години наред схемата да работи.

В опит да избегнат въпросите ни двамата се качиха в автобус, но бързо слязоха, след като показахме, че няма да ги оставим да се измъкнат. След това тръгнаха от мястото на срещата с такси.

Решението на прокуратурата

В крайна сметка няма престъпление в продаването на чужд имот. Липсата на изрядни документи се оказва проблем на купувача, а не на продавачите. Затова утре спокойно можем да пуснем за продажба сградата на Народното събрание, да вземем капаро за нея, а после да изчезнем преспокойно. Явно това е добър и доходоносен бизнес.

За неработещата българска прокуратура говорим отдавна. Доказателства за бездействието ѝ е и финансовата пирамида с безброй лица, която отново работи; полицейската агресия, за която няма наказани и липсата на обвинени за корупция на високите нива в държавата.

За разлика от Прокуратурата, ние работим по вашите сигнали. Очакваме ги на gospodari.com и на телефон *3333.

Прокуратурата: Не е престъпление да продаваш имот, който не е твоя собственост

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции