<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правосъдният...

Прокуратурата не откри нередности при “Булгаргаз”, а уж е разследвала

09 Февруари 2022
0 514

Прокуратурата не откри нередности при “Булгаргаз”, а уж е разследвала, пише Клуб Z.

Освен че се озъби на правителството, че оказвало натиск чрез медийни изявления относно делото “Булгаргаз”, прокуратурата обяви и че събраните от МВР доказателства по него са недостатъчни. И отново обвини вътрешното ведомство, че не споделя информация.

Това стана на извънреден брифинг на подопечната на Иван Гешев структура

“Не може да се оказва никакво директно или индиректно давление върху оценката кой кога да бъде привлечен като обвиняем”. Това заявиха от обвинението.

Прокуратурата не откри нередности при "Булгаргаз", а уж е разследвала

Визиран бе един от серията въпроси, които снощи премиерът Кирил Петков отправи към Гешев. След като преди това Гешев реши да го привика като свидетел, понеже явно имал информация за потенциално извършени престъпления. Както и изказване на Петков отпреди седмица – че по разследването “Булгаргаз” скоро се чакали обвинения. Иначе вчера той каза, че ще попита обвинението “защо “Булгаргаз” и г-н Павлов (бившият изпълнителен директор Николай Павлов) са се отказали от азерски газ, след като доставчиците сега са информирали, че могат да го доставят през Неа Месемврия”.

“Това се върши индиректно чрез медийни изявления”, посочиха още от прокуратурата в отговор на въпрос какво визират под давеление.

От обвинението се бяха подготвили и с прессъобщение, появило се непосредствено след извънредния брифинг. 

“Съгласно българското законодателство обвинение се повдига, едва след събирането на достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер и след доклад на прокурора. С оглед на това – дали и срещу кого, по дадено досъдебно производство да бъде повдигнато и предявено обвинение, е преценка единствено и само на наблюдаващия прокурор по делото. Но не и на представители на изпълнителната власт”, се посочва в него.

В тази връзка, всички държавни органи, представители на която и да е от трите власти, следва стриктно да спазват българското и европейското законодателство. Както и да не нарушават презумпцията за невиновност. Министърът на вътрешните работи и премиерът следва да са запознати и с разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът, “нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение. Както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването”.

От обвинението държат още да напомнят, че материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. Задържане под стража се постановява само от съда, а обвинение и се поддържа само от прокурора. 

“А съгласно чл. 58, ал. 1 от КРБ всеки български гражданин е длъжен да спазва и изпълнява Конституцията и законите”, натъртват хората на Гешев.

След което се прехвърлиха на самото досъдебно производство, за да посочат, че МВР явно не е събрало достатъчно годни данни, както и че се позовавало на само един единствен свидетел. Той остана неназован.

Досъдебното производство по случая с “Булгаргаз” ЕАД и КЕВР е образувано в Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) на 28 януари с разпит на свидетел за две престъпления: за това, че през декември 2021 г. длъжностно лице от “Булгаргаз” съзнателно сключило неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда и за това, че в периода 26 март 2020 г. – 13 декември 2021 г. длъжностно лице от КЕВР не е изпълнило служебните си задължения с цел да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, заразказваха от прокуратурата.

Централен предмет на разследването е престъплението по чл. 220, ал. 1 от НК, а именно дали търговията с газ на борсата е ощетила държавното дружество. 

“Наблюдаващият прокурор лично е предприел извършването на действия по разследването, в резултат на което е установен механизмът, по който „Булгаргаз“ ЕАД осъществява търговия с газ”, “установили” от прокуратурата как функционира държавното дружество.

И разказват за това продължава:

“Булгаргаз” ЕАД е дружество с двояка функция – обществена и търговска, като с приоритет е обществената функция. Като обществен доставчик “Булгаргаз” ЕАД оперира на “вътрешен пазар”, а като търговец оперира на организиран борсов пазар. В изпълнение на обществената си функция дружеството се явява обществен доставчик на газ, който е длъжен приоритетно да удовлетвори нуждите на вътрешния пазар. Едва след това и при наличие на свободен ресурс от газ, дружеството може да търгува с този ресурс на организирания борсов пазар, състоящ се от държавна и частна борса: държавната е „Газов Хъб Балкан“ ЕАД, а частната е „Българска енергийна търговска платформа“ АД”.

Прокуратурата не откри нередности при "Булгаргаз", а уж е разследвала

Петков: Трябва да обединим потреблението на газ в региона в името на по-ниски цени (видео)

Следва обяснение какво е вътрешен пазар. А именно: “включва регулиран пазар – това са топлофикация и газоразпределителните дружества и свободен пазар – индустрия, пряко присъединена към газоразпределителната мрежа, както и всички заявки по Газ Релийз прогама (програма за освобождаване на количества)”.

Нуждите на вътрешния пазар се удовлетворяват от „Булгаргаз“ ЕАД, като цените на този пазар са законово определени в наредба на КЕВР за регулиране на цените на природния газ.

“Тази цена не зависи от решения на ръководните органи на „Булгаргаз“ ЕАД, а следва изискванията на наредбата. Задължение на КЕВР е да следи дали цената на регулирания пазар е определена съобразно цитираните нормативни изисквания”, подчертават от обвинението. 

След като удовлетвори нуждите на „вътрешния пазар“, дружеството може да изнесе остатъчните количества газ на една от двете лицензирани борси – държавна и частна.

Частната борса е лицензирана от КЕВР през март 2021 г. и оперира от май 2021 г. Цената и на двете борси се определя по борсови правила, тя е динамична и се променя в рамките дори на ден. В основата и на двете борси е търговията главно чрез анонимен сегмент. Продавачът не знае предварително кой е купувачът по сделката, това се разбира при плащането от платежното нареждане.

Основната разлика в условията на държавната и частната борса е в гаранциите за плащане на продажната цена. Те са в пъти по-големи на частната борса. Отделно, ценовите условия за участие на частната борса са по-изгодни. „Булгаргаз“ ЕАД няма задължение да изнася остатъчните количества газ на борсата. Няма задължение и да ги изнася на държавната борса.

Изпълнителният директор на дружеството и членовете на Борда на директорите не осъществяват тези сделки и нямат отношение към тях. 

Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не влияе на цената на газа за вътрешния пазар. То нито я намалява, нито я увеличава, тъй като сделките на борсата се сключват през месеца на доставка. Тогава цената за вътрешния пазар вече е утвърдена от КЕВР и се прилага на практика.

“С други думи, няма как цената на сделките на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите. Борсовата търговия се явява една последваща ценообразуването за потребителите дейност”, допълват.

След което посочват, че сделките били в полза на на дружеството – за да не плаща неустойки, дължими от неприети минимални годишни количества по дългосрочните договори с доставчиците предвид по-малко заявените количества от клиенти на дружеството.

“С други думи, „Булгаргаз“ ЕАД е трябвало да приеме от доставчиците си количества, които не може да реализира на вътрешния пазар. В случай, че не приеме тези количества от доставчиците си, ще следва да им заплати сериозни неустойки. Поради това с доклада е било предложено на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД остатъчните количества газ да бъдат изнесени за продажба на организирания борсов пазар, което е било сторено. В резултат не само са били избегнати загуби, но и е била генерирана печалба.”

И в резултат, от обвинението не са открили нищо нередно:

“Предвид изложеното към настоящия момент не са събрани и предоставени от МВР достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на конкретно длъжностно лице за извършено престъпление от общ характер”.

Но пък разследването по делото продължава. “Извършват се активни действия лично от наблюдаващите прокурори за събиране и проверка на доказателства. Дадени са конкретни указания на разследващите полицаи при ГДНП”.

Хората на Гешев посочиха, че данните на МВР и за казуса “Булгаргаз”, и КЕВР се основавали на показанията на само един свидетел. И се оплакаха, че от ведомството на Бойко Рашков не иска да им предостави данни. Такива получили едва след поискаване и то иманалата сряда. Но пък били непълни.

От 28 януари досега разпитани били четирима свидетели (сред тях и Николай Павлов, б.р.). 

А междувременно новото ръководство на дружеството отново обяви, че сметките му са почти празни. Точно преди да встъпи в длъжност целият висш мениджмънт е бил освободен – срещу обезщетения за 170 000 лв.

Прокуратурата не откри нередности при “Булгаргаз”, а уж е разследвала. Това е. Никакви. За нищо. Няма нарушения. Точка.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции