<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ била гот...

Прокуратурата още чете експертизи по делото Борисов-Горанов-Арнаудова

13 Юни 2022
0 263

Прокуратурата още чете експертизи по делото Борисов-Горанов-Арнаудова, пише в.Сега.

Във видеото припомняме какво се случи след ареста на бившия премиер.

Софийската градска прокуратура продължава да разследва делото, по което на 17 март за 24 часа бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бивш премиер, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова.

Това става ясно от отговорите до “Сега” на зам.-градския прокурор и говорител на СГП Десислава Петрова. “Актуалното по него е, че са изготвени назначените 10 на брой компютърно-технически експертизи. Резултатите от тях са обект на анализ”, посочва Петрова в писмените си отговори. Тя не уточнява на какво са правени експертизи, но най-вероятно става дума за иззетите от Борисов, Горанов и Арнаудова телефони.

Тримата бяха задържани при полицейска акция на 17 март. Тогава МВР се задейства и образува по неотложност разследване за изнудване на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Акцията предизвика пореден скандал между прокуратурата и МВР.

Според държавното обвинение МВР изобщо не е имало правомощия да започне това разследване. МВР пък твърди, че е нямало избор. Прокуратурата просто е отказвала да работи по сигналите на Божков, че е бил изнудван.

В крайна сметка прокуратурата поиска и дистанционен разпит на Божков като свидетел. На 6 април българското посолство в ОАЕ е уведомило чрез грама Министерството на правосъдието, че молбата за правна помощ на прокуратурата за разпит на Васил Божков е предадена по установения дипломатически ред на емиратските власти чрез внасянето на документите в Министерството на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ в Абу Даби с вербална нота. Прокуратурата до момента не е уведомена за последващо развитие по молбата за правна помощ, уточнява Петрова. Няма такова, обясниха преди дни пред “Сега” и от правосъдното министерство.

По това дело показания даде и премиерът Кирил Петков. Точно на базата на негови показания МВР стартира и разследването,по което поиска от НСО записите от камерите за видеонаблюдение в МС, но не за времето, в което Божков твърди, че е давал подкупи на бившите управляващи, а за периода 23 февруари до 23 март т.г.

Прокуратурата още чете експертизи по делото Борисов-Горанов-Арнаудова

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни, заключиха евродепутати

Междувременно Софийският районен съд обяви за незаконни арестите на Борисов и Горанов. За този на Арнаудова още няма произнасяне, но се очаква резултатът да е същият. Предстои по казуса да се произнесе и втората инстанция.

Преди 2 месеца пък Специализираната прокуратура образува проверка по сигнал на ГЕРБ, свързан с разследването, по което бяха арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар на ГЕРБ, се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, посочиха през април от спецпрокуратурата, без да уточняват кого визират хората на Борисов. На 29 април бяха изпратени въпроси до спецобвинението какво се случва с тази проверка. И до момента, над месец по-късно, отговори няма.

Отговори няма и от Софийската градска прокуратура какво става с разследването на кюлчетата и пачките от снимките с Борисов. В края на миналата година СГП се присети да ги търси по серийните им номера и попита БНБ за това. След това отново спря да отговаря по темата.

Прокуратурата още чете експертизи по делото Борисов-Горанов-Арнаудова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции