<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американка с...

Прокуратурата поиска от САЩ информация за новия списък “Магнитски”

27 Февруари 2023
0 88

Прокуратурата поиска от САЩ информация за новия списък “Магнитски”. Това съобщиха от обвинението.

Според информацията, Върховна касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма чрез Министерство на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати. Те са с искане да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани.

Мирчев: Списъкът по „Магнитски“ е срам за всички българи (видео)

Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерство на финансите на САЩ.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия.

Прокуратурата поиска от САЩ информация за новия списък &#8220;Магнитски&#8221;

Ето още от съобщението на ВКП:

“По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.”

Припомнняме, че нови 5 български политици са санкционирани по “Магнитски”, става ясно от прессъобщение, публикувано на Treasury.com. Това са Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов.

Включването им в списъка е заради сериозното им участие в корупцията в България. OFAC също така посочи четири дружества, притежавани или контролирани от Малинов, както и едно дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Тези лица и организации се определят съгласно Изпълнителна заповед (E.O.) 13818. Тя се основава на и прилага Глобалния закон за отчетност за правата на човека на Магнитски. Насочена е към извършителите на сериозни нарушения на човешките права и корупция по целия свят.

Прокуратурата поиска от САЩ информация за новия списък “Магнитски”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции