<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роми разсъжд...

Прокуратурата се заела да разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

22 Октомври 2021
0 1491

Софийската районна прокуратура се е заела с разследване кой е авторът на снимката от Народното събрание, на която се вижда, че главният прокурор Иван Гешев изпраща съобщения на контакт, записан в телефона му под името “Pi Ar Sevi Boiko”, пише “Булевард България”.

Информацията съобщи лидерът на гражданско движение „БОЕЦ“ Георги Георгиев. Георгиев е човекът, който подаде сигнал до държавното обвинение за предполагаемия чат между Иван Гешев и медийния съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Сигналът е срещу главния прокурор. Според “БОЕЦ” той нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати. А по същество действията и контактите му със Севдалина Арнаудова са тежък конфликт на интереси. И представляват и състав на престъпление.

Севдалина Арнаудова за скандалния чат с Иван Гешев: Не крия, че познавам главния прокурор (видео)

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

“По нашия сигнал днес установяваме, че прокуратурата е образувала проверка. Първо Върховната касационна прокуратура разпределя сигнала на специализираната прокуратура, след което тя го разпределя на Софийска районна прокуратура. Образувана е проверка 36810/21 г. не срещу Гешев, а по чл. 171. ал.3 от Наказателния кодекс. Той гласи, че “който противозаконно узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева”, съобщи Георгиев.

Историята

Снимката беше публикувана за първи път в социалните мрежи на 11 септемрви от депутата от БСП Явор Божанков. Той отрича да е неин автор. Кадърът е заснет по време на заседание на парламентарната правната комисия. Тя обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието.

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Телефонът на главния прокурор е заснет по време на изказване на представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Малко след него думата взима депутатът от ГЕРБ Александър Николов – бивш съдебен помощник във Върховния административен съд и началник на кабинета на бившия му председател Георги Колев. Той предлага да се изиска становище от съдебния съвет за закриването на специализираните съдилища – теза, която ГЕРБ се опитва да наложи с цел протакването на гласуването на промените.

Малко по-късно нова порция кадри, заснети от друг ъгъл, публикува и депутатът от „Има такъв народ“ Радостин Василев. Там се виждат репликите на записаната като Pi ar Sevi Boiko: “Сега Сашо Николов” и “Ами сега?”. И на двете Гешев отговоря с емотикон – смеещо се човече.

“Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги – контрабандните цигари, един куп акции…”, коментира тогава Севделина Арнаудова. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше лаконичен: „Скарах се и казах повече, освен с мене, с никакви други мъже да не се пускат усмивчици, сълзички и муцунки“.

Oт грaждaнcкo cдружeниe БOEЦ мигнoвeнo рeaгирaхa и пoдaдoхa cигнaл в прoкурaтурaтa. Сeдмици пo-къcнo те съобщават, чe вcъщнocт Прoкурaтурaтa e oбрaзувaлa дocъдeбнo прoизвoдcтвo нe cрeщу глaвния прoкурoр, a cрeщу тeзи, кoитo ca зacнeли eкрaнa нa тeлeфoнa му.

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции