<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141740" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Главният арх...

Прокуратурата в Скопие проверява български сдружения (видео)

19 Август 2022
0 71

Прокуратурата в Република Северна Македония проверява Българския културен клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Държавното обвинение проучва има ли пропуск в документите за регистрация и на още едно сдружение – “Цар Борис Трети”.

Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие?

Българското дружество е организация на българите в Охрид и осъществява културно-просветна дейност. Проверката започва почти година, след като сдружението е регистрирано. То е поискало разрешение за името си от Симеон Сакскобургготски.

“И след това ни регистрираха дружеството, тогава нямаше никакви проблеми, всичко беше наред, защото ние си спазваме всичките закони и уважаваме законите тук, в Република Северна Македония”, заяви Томе Блажевски, сдружение “Цар Борис Трети” – Охрид.

Прокуратурата в Скопие проверява български сдружения (видео)

Председателят на дружеството Томе Блажевски и членовете му са подложени на заплахи ежедневно, а проверката срещу тях определят като натиск.

Държавното обвинение проверява и Културния център “Иван Михайлов” в Битоля. Той бе открит през април в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков и министри.

Представители на Скопие в историческата комисия се съгласиха, че царството на Самуил е българско

“От май тази година – по сигнал, подаден от политическа сила – е образувано дело относно регистрацията и функционирането на културния център “Иван (Ванче) Михайлов”, заявяват от Прокуратурата на Република Северна Македония.

Появиха се кадри от подпалването на българския клуб в Битоля (видео)

Клубът беше подпален от певеца Ламбе Алабаковски, който беше задържан, освободен и в чиято подкрепа имаше организирани протести в югозападната ни съседка.

Дружествата са уведомили българското Посолство в Скопие. Ако има сигнали за нарушения, външно министерство ще реагира подобаващо, обясни Николай Милков. И посочи, че страната ни дава сигнали към Скопие да се въздържа от практики от миналото.

Източник: БНТ

Прокуратурата в Скопие проверява български сдружения (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции