<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124843" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1180 са новите ...

Прокурор: Депутат е нарушил ковид карантината в обществен интерес

06 Април 2022
0 245

Прокурор: Депутат е нарушил ковид карантината в обществен интерес, пише в. Сега.

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за това, че е нарушил карантината си, докато е бил с ковид, за да се яви като адвокат по дело в Районния съд във Варна. Това съобщи МВР, което предаде случая на държавното обвинение преди 2 месеца.

В постановлението си прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. А Балачев преследвал обществено полезна цел – да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление. Прокурорът сочи още, че народният представител е нямал никакви симптоми. Toй се е чувствал добре, и имал направени общо 4 отрицателни теста за ковид и не е застрашил никого. Обвинителят разсъждава, че това е инцидентна проява на Балачев. Той бил “в зряла възраст, неосъждан, образован и трудово ангажиран (при това сериозно)”.

Прокурор Йордан Петров прави подробен анализ на текста от НК, регламентиращ, че по време на пандемия който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

Според прокурора текстът е много проблемен. От гледна точка на наказателното право е проблем и че Балачев е уведомен за карантината си по телефона, а не лично (законът за здравето го допуска). Прокурорът обаче разсъждава, че изобщо не е ясно дали на карантинирания му се обажда служител на РЗИ. В случая с Балачев, например, по телефона му било съобщено едно изречение, нищо, че предписанието на РЗИ е цяла страница, се казва още в постановлението, с което “Сега” се запозна.

В него се разказва как депутатът почувствал неразположение на 22 януари. На сутринта бил добре, но звъннал в партията. От там му казали да се тества и да не ходи в парламента, докато не се оправи. Той се тествал на 24 януари. Резултатът бил отрицателен. Два дни по-късно обаче отново бил тестван от лекар у дома си с антигенен тест. Резултатът бил блед, но Балачев настоял да се запише като положителен. Прокурорът разсъждава, че ако се приеме, че тестът не е бил положителен, то тогава липсва изобщо основание да се издаде предписанието за изолацията на депутата.

Прокурор: Депутат е нарушил ковид карантината в обществен интерес
Според прокурора законът и заповедта на здравния министър създават директни задължения само за РЗИ във връзка със задължителна изолация.

Посочва се още, че не това е била идеята на законодателя, опитвайки да съживи тази мъртва до момента на изменението правна норма. Като примери се сочат, че в началото на пандемията са въведени всевъзможни правни мерки. Сред тях – забрана за сядане на пейки, влизане в парк, ходене в планината, спортуването и др. Не било намекнато за водения самоунищожителен нездравословен начин на живот. От тях пряко следствие е влошаването на здравето на населението. От там и неспособността за справяне със ситуации, които винаги са съпътствали съществуването, пише прокурорът. Според него законодателят сбъркал, че не разграничил видовете нарушения на правилата и мерките. 

Прокурорът стига и по-далеч в аргументите си в полза на Балачев.

Обвинителят пише, че много хора с ковид не се регистрират и това ги поставя в различно положение от регистрираните официално носители на заразата. И само защото депутатът потърсил професионално съдействие, той бил заплашен от наказателно преследване.

МВР обяви, че ще обжалва отказа да се образува разследване срещу Балачев пред Софийската апелативна прокуратура. Вътрешното ведомство припомня данните от прокуратурата, че за периода 2020 – 2021 г. за нарушаване на карантината са осъдени над 1200 души, като сред присъдите има и ефективни. 

“Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината”, обяви МВР.

Прокурор: Депутат е нарушил ковид карантината в обществен интерес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции