<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първият сигн...

Със законови промени приравняват по качество идентичните стоки в България и ЕС

21 Октомври 2021
0 384

Със законови промени приравняват по качество идентичните стоки в България и ЕС, пише Дневник.

Правителството одобри изменение на Закона за защита на потребителите. С него идентичните стоки в България и Европейския съюз трябва да имат еднакво качество. Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна.

При извършването на преценката ще се взема предвид фактът, че всяко предлагане на стока в една държава-членка на ЕС, като идентична на стока предлагана на пазара в други държави-членки на ЕС, когато тази стока има значителни разлики в състава или характеристиките, съставлява нелоялна практика, освен ако това не е обосновано от законосъобразни и обективни фактори.

Млечните ни продукти са с много ниско качество, само месото ни е по европейски стандарти

Със законови промени приравняват по качество идентичните стоки в България и ЕС

Предложените промени целят повишаване нивото на защита на потребителите, подобряване прилагането на законодателството и пълно съобразяване на законодателството с правото на Европейския съюз, подчертават от Министерския съвет.

Проектът на закона съдържа и критерии за налагане на глоби и имуществени санкции при нарушения. Те ще отчитат следните елементи: естество, тежест, мащаб и продължителност на нарушението. Ще се отчита и всяко средство за защита, предоставено от търговеца на потребителите за причинената вреда.

Със законови промени приравняват по качество идентичните стоки в България и ЕС

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции