<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румъния иска ...

Проверки на касовите наличности изсветлиха 2.8 млн. лв. за два дни

10 Октомври 2021
0 4158

Проверки на касовите наличности изсветлиха 2.8 млн. лв. за два дни, пише Дневник.

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2.8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица. Това сочат данните на НАП. Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври. Най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

Румен Спецов към служителите си: Няма да търпим корупция в НАП

Проверки на касовите наличности изсветлиха 2.8 млн. лв. за два дни

През юли НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми. Други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни.

Данъчните обясняват, че фиктивната наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели. Като пример дават скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка не могат да ги представят. Законът дава възможност на фирмите да разпределят дивидент към собствениците като платят 5% данък, припомня приходната агенция.

Проверки на касовите наличности изсветлиха 2.8 млн. лв. за два дни

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции