<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Преди 114 годи...

Проверките на европроектите в България се манипулират, според евродоклад

22 Септември 2022
1 208

Проверките на европроектите в България се манипулират, според евродоклад.

Според Европейската сметна палата проверките на европроектите в България не се правят на случаен принцип. Това се посочва в доклад от юли месец тази година, с който БРРД разполага. Съмненията са, че системно проектите се „джуркат“ докато за проверка се падат само такива, които са изрядни и в които няма корупционна схема.

Констатацията на Европейската сметна палата за слабости и пороци в работата на Одитния орган на РБ (ИАОСЕС) при прилагане на извадков принцип на проверки са свързани с Оперативна програма „Образование“. Тя обаче е приложима и валидна по отношение цялостната работа на агенцията.

Петков и Василев сезираха Кьовеши за схема с евросредства от времето на ГЕРБ (снимки)

Проверките на европроектите в България се манипулират, според евродоклад
Снимка: iStock

Когато се заявят за сертифициране разходи пред ЕК, ангажимент на Одитния орган е да гарантира законосъобразността на направените разходи. Тъй като Одитният орган проверява всички програми, той няма капацитета да провери всички финансирани проекти, затова проверява на извадков принцип.

В по-голямата част от визирания времеви период Одитният орган е бил под ръководството на Людмила Рангелова и Добринка Михайлова. Рангелова беше сменена като изпълнителен директор през юли 2021 г. Михайлова пък оглавява агенцията от септември 2009 до октомври 2014 г. От декември 2014 г. до ноември 2016 г. е съветник на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев.

Именно завръщането на уволнената от правителството на Кирил Петков Михайлова в държавната администрация стана повод ПП да сезира европейската прокуратура. Тя е поставена начело на дирекция “Одити на средства по регионални политики” във финансовото министерство от служебното правителство на Румен Радев.

Повече четете на bird.bg

Проверките на европроектите в България се манипулират, според евродоклад

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции