<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160839" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: NEXO публикува...

Проверяват България за парите от Фонда за възстановяване и ковид мерките

24 Януари 2023
2 550

Проверяват България за парите от Фонда за възстановяване и ковид мерките. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Още пет държави от Южна и Източна Европа ще бъдат обект на проверката. Това са Румъния, Унгария, Полша, Италия, Гърция.

България е селектирана за одита заради наскоро отпадналия механизъм за сътрудничество и проверка. Страната ни има и нотификация по актуалния инструмент за ЕС за върховенството на закона – механизъм за условност.

Одиторите ще оценяват дали Европейската комисия е била ефективни при защитата на финансовите интереси на ЕС срещу нарушения на върховенството на закона. Те ще проучат стъпките, предприети от изпълнителната власт на ЕС, за да се гарантира, че страните получават финансиране от хазната на Общността само тогава, когато спазват върховенството на закона. Одитът ще се фокусира върху кохезионната политика на ЕС и финансирането за възстановяване от Covid-19.

Проверяват България за парите от Фонда за възстановяване и ковид мерките
Снимка: iStock

Нарушения на върховенството на закона, свързани с неуспешно разследване на корупцията или липса на съдебна независимост, може да доведе до сериозни финансови последици. Това коментира ръководителят на одита. Проверката ще определи дали Европейската комисия използва инструментите, с които разполага защитата на бюджета на ЕС срещу нарушения, свързани с върховенството на закона.

Върховенството на закона е една от основните ценности на ЕС, припомнят от Европейската сметна палата. Това означава, че всички членове на обществото са еднакво подчинени на закона, че съдилищата работят независимо, безпристрастно и има разделение на силите.

През 2020 година бе постигнато съгласие относно правилата за обвързване с условия за защита на доброто финансово управление от бюджета на ЕС като цяло. При установяване на сериозни нарушения се изисква финансирането да бъде спряно, намалено или ограничено.

Тези защитни мерки досега са използвани само за Унгария. 55% от средствата, които страната трябваше да получи по три кохезионни програми на ЕС програми, ще бъдат спрени.

Механизмът RRF, който представлява лъвският дял от пакета за възстановяване на ЕС, позволява допълнителни гаранции на върховенството на закона.

Одитът ще се съсредоточи върху три различни области за защита на финансовите интереси на ЕС. Проверката ще обхване действията на ЕК за извадка от шест държави: България, Гърция, Италия, Унгария, Полша и Румъния.

ЕК изрази критична позиция за предоговарянето на Плана за възстановяване (видео)

Европейската комисия е отговорна за идентифицирането и справянето с възможните нарушения на върховенство на закона в държавите от Общността.

Дългосрочният бюджет на ЕС ще осигури 1 211 милиарда евро финансиране от 2021 г. до 2027 г. От тях 361 евро милиарда от фондовете на кохезионната политика. Освен това пакетът “Следващо поколение ЕС” ще предостави 807 милиарда евро на разположение на страните от ЕС от 2021 г. до 2026 г., от които 724 милиарда евро чрез RRF.

Резултати от одитния доклад се очакват след около година.

Проверяват България за парите от Фонда за възстановяване и ковид мерките

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции