<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков след п...

“Прозрачност без граници”: България остава най-корумпираната в ЕС

25 Януари 2022
0 175

“Прозрачност без граници”: България остава най-корумпираната в ЕС, предава Дневник.

И през 2021 г. България продължава да бъде страната от ЕС, в която населението има най-силно убеждение, че се шири масова корупция, показва годишният доклад на “Прозрачност без граници” (Transparency International), разпространен днес.

Според доклада, страната ни влошава позицията си в глобалната класация с още две места спрямо 2020 г. и слиза на 78-о място от 180 държави в компанията на Буркина Фасо и Бенин. В слайда можете да си припомните данните от предишния доклад.

България, Румъния и Унгария се справят най-зле с корупцията сред страните от ЕС (графики)

Най-близката страна от ЕС е Унгария (73), а Румъния се е изкачила с една позиция на 66-то място. В Индекса за възприятие на корупцията България е с 42 единици от максимални 100, което не е най-лошият резултат – през четири от последните 10 години тя е имала индекс 41. Но други държави полагат повече усилия в борбата с корупцията и я изпреварват.

"Прозрачност без граници": България остава най-корумпираната в ЕС

Подробностите за България ще бъдат представени в София от асоциация “Прозрачност без граници” – българското представителство на Transparency International.

При съставянето на корупционния индекс са използвани доклади и аналитични оценки от Световната банка, Световният икономически форум и други.

Изследването се публикува от 1995 година насам. То отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесет и четвърти пореден път.

“Прозрачност без граници”: България остава най-корумпираната в ЕС

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции