<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161865" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Камера е засн...

Психолог разкри коя дума може да взриви връзката с партньора

31 Януари 2023
0 495

Психолог разкри коя дума може да взриви връзката с партньора. Има популярна поговорка: “Думата не е врабче, тя ще излети – няма да я хванете”.

Психолог разкри коя дума може да взриви връзката с партньора

Но дали в разгара на кавгата, човек я помни и може ли да контролира речта си? За съжаление – не.

Когато партньорите спорят и се карат, всеки иска по-силно да нарани противника. Дори когато става въпрос за любим човек. А най-боли, когато любимият те наранява, пише сайтът Новите родители.

Според психолога Джефри Бърнстейн двойките често попадат в този капан. Те повтарят една и съща грешка отново и отново, без да се замислят как се отразява това на другия, разказва той за изданието ProNews.

Думата, която взривява спора е “длъжен“

И определено вите сте я казали повече от веднъж, изброявайки какво трябва да направи вашия партньор. 

Съпругата обича да напомня на съпруга си, че трябва да печели повече. Да помага по-активно с отглеждането на децата. Да споделя нейните домакински задължения и т.н., и т.н.

С плам му заявява, че е дължен за всичко. Той трябва да я разбира, да споделя нейната гледна точка, да помага, да я утешава, да приема.

Как да промените ситуацията

Когато използване думата “трябва” и “длъжен си” , автоматично единият застава в позицията на шеф, който напомня на подчинените за техните отговорности. В семейството никой не иска да се чувства подчинен.

Какъв и изходът?

Психологът съветва всеки път вместо “Ти трябва …”  да казвате “Бих искал/а, бих предпочел/а ти …” 

Съгласете се, това звучи много по-меко и говори конкретно за вашите чувства и желания. Когато в спора изяснявате отношенията си, говорете само за себе си с други думи не атакувайте човека срещу вас като му казвате какво трябва или е длъжен да направи.

Говорете за своите чувства. В противен случай едва ли той ще направи това, което вие искате.

Психолог разкри коя дума може да взриви връзката с партньора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции