<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113629" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Накъде ще пое...

Първите симптоми на Омикрон се появяват до 3 дни след заразяване

04 Януари 2022
0 7063

Първите симптоми на Омикрон се появяват до 3 дни след заразяване, пише Дневник.

Това посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. За сравнение – при Делта бяха нужни 4, а при изходния вариант – 5 дни, отбеляза тя.

Първите симптоми на Омикрон се появяват до 3 дни след заразяване

Омикрон вилнее, а Европа премахва карантината. Защо?

По думите ѝ има 5 пъти по-голям шанс хора, които са преболедували, да се заразят повторно с Омикрон и трябва да помислят за ваксинация.

Тя припомни, че сред основните симптоми на новия вариант са хремата, болките в гърлото, но продължителното им задържането и покачването на температурата, както и симптоми, свързани с долните дихателни пътища, придружени с кашлица, са индикатор за настъпващи усложнения.

Математикът Лъчезар Томов посочи, че, изглежда, Омикрон е между 20 и 30% по-лек за напълно неболедували и неваксинирани, 50% – за боледували, и 70% – за ваксинирани.

Проф. Ива Христова добави още, че до края на януари случаите на COVID-19 ще продължат да се покачват, но потенциалната нова вълна може да бъде овладяна с ваксинация и поставяне на бустерна доза. “Всички мерки са потенциално възможни, но трябва да изхождаме от това каква е ситуацията у нас. Повишение на заболеваемостта у нас на 14-дневна база има от 4 дни. Ще видим с каква скорост растат случаите”, каза още тя.

Първите симптоми на Омикрон се появяват до 3 дни след заразяване

Източник: Дневник
Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции