<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135748" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първа присъд...

Цигара на плажа в Барселона може да ви струва 30 евро

01 Юли 2022
0 282

Цигара на плажа в Барселона може да ви струва 30 евро, пише в. Дневник.

Вторият по големина град на Испания забрани пушенето по всички плажове. Новият режим бе обявен от градския съвет на 8 април и влезе в сила от 1 юли.

Нарушителите се наказват с глоба от 30 евро.

Първи гръцки плаж забрани тютюнопушенето

Цигара на плажа в Барселона може да ви струва 30 евро
Снимка: iStock

Още преди пандемията от covid-19 подобна забрана бе въведена на Балеарските острови. Андалусия, Галисия и Валенсия също въведоха пълна или частична забрана за пушене по плажовете. Миналата година няколко други района също забраниха пушенето по плажовете, но Барселона е първият град, който се присъединява към тази кампания.

Решението бе предшествано от тест на четири от десетте градски плажа в Барселона, което бе проведено между 29 май и 12 септември миналата година. Пушенето бе забранено по цялото пространство от водната линия до края на пясъчната ивица.

Резултатът по оценки на наблюдатели е драстично намаляване на замърсяването.

Забраната е мотивирана именно със защита на околната среда, на здравето и правото на хората да се наслаждават на чиста публична среда без цигарен дим и фасове.

Оказва се, че цигарените угарки са най-често срещан замърсител по плажовете след пластмасата.

Цигара на плажа в Барселона може да ви струва 30 евро
Снимка: iStock

Европейска директива 2019/904 също посочва проблема с фасовете и бавното им разграждане. Тя е трансферирана в испанското законодателство на 31 март 2022 г. с нов закон за отпадъците и замърсените терени, който позволява на местните власти да въвеждат забрани и глоби.

Плажовете на Барселона са с обща дължина около 5 км и площ от 240 000 кв. м. В топлите месеци от годината те са посещавани от близо 4 милиона души.

Източник: в. Дневник

Пушенето на цигара на плажа в Барселона може да ви струва 30 евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции