<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136812" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Politico: "Българ...

Пуснаха предсрочно от затвора дрогирания шофьор, убил балетиста Мартин Чикалов

11 Юли 2022
0 2647

Пуснаха предсрочно от затвора дрогирания шофьор, убил балетиста Мартин Чикалов, пише Dir.bg.

28-годишният Петър Здравков на 10 септември 2018 г. блъсна и уби варненския балетист Мартин Чикалов край Летния театър. Но е предсрочно освободен от Варненския затвор заради добро поведение. 

Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предсрочно освобождаване, като предложението е направено от началника на затвора.

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. “Осми приморски полк” във Варна.

Bъпреки усилията на лекарите почина вследствие от тежка черепно-мозъчна травма. Около 20 часа след инцидента, водачът Петър Здравков се предаде в присъствието на адвоката си, след като бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че младият мъж е седнал зад волана на лекия автомобил “БМВ” без шофьорска книжка и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е установила наличието на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.

Делото бе гледано на три инстанции, като в крайна сметка Върховният касационен съд потвърди решението на апелативните магистрати.

То бе 10 години и 6 месеца “лишаване от свобода”. Но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, наказанието бе намалено на 7 години. 

Представените преди месец становища от затворническата администрация са били, че молбата на осъдения отговаря на всички законови предпоставки и следва да бъде уважена. Окръжната прокуратура във Варна също е заявила в съда, че молбата е основателна и допустима.

Законовите изисквания, които съдът е намерил за изпълнени са, че Петър Здравков е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказание от 7 години затвор. Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко малко над 3 години в затвора. Това е повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода”. Награждаван е бил 12 пъти, като по време на престоя му в затвора не са му били налагани наказания.

Пуснаха предсрочно от затвора убиеца на варненския балетист Мартин Чикалов  - Sevastopol.bg

Шофьорът на БМВ-то, убил балетиста Мартин, никога не е имал книжка

28-годишният мъж бил образцов затворник

Той имал положително поведение и нито една отрицателна проява под формата на дисциплинарно нарушение. Отзивите от преките му ръководители показвали съвестно спазване на вътрешния ред и режимните изисквания. Отнасял се с уважение към надзирателите и изпълнявал разпорежданията им без указания и уговорки.

Към 16 юни 2022 г. остатъкът от изтърпяване на наказанието е било в размер на 2 години и 9 дни. Съобразявайки всички становища на страните и доказателства по делото, съдът е преценил, че са изпълнени всички законови изисквания за условното предсрочно освобождаване на затворника.

В изпитателния срок, който е остатъкът на присъдата, Окръжният съд във Варна е постановил пробационна мярка. Петър Здравков е освободен под условието да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител. В случай, че пробационната мярка не се изпълнява, съветът към Пробационната служба има задължението да изпрати необходимите документи и становището си до съда. Така да бъде поискано отново ефективно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предсрочно освободен.

Пуснаха предсрочно от затвора дрогирания шофьор, убил балетиста Мартин Чикалов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Георги

    11 Юли 2022

    Интересно как го удря на 10.09.2018 и е излежал 4 години и 10 месеца, пък от тогава са минали 3 години и 10 месеца

Реакции