<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169195" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки в Дом...

Радев отмени участието си в Баку заради положителен тест за Covid

11 Март 2023
0 129

Радев отмени участието си в Баку заради положителен тест за Covid.

Българският президент е пътувал до азерската столица за участие в Десетия глобален форум в Баку. Там обаче е било решено да не участва в събитието, съобщиха от Президентството.

Уточнява се, че положителният Covid тест е следван от два отрицателни. Държавният глава се чувствал добре и нямал симптоми.

Заради положителният тест българският държавен глава е говорил с азерския си колега Илхам Алиев чрез видеоконферентна връзка, въпреки че се е намирал в Баку.

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие свой офис в България, което е знак за сериозните намерения за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката. Това заяви Радев след видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега.

Радев отмени участието си в Баку заради положителен тест за Covid
Снимка: Президентство на РБ

България разширява партньорството си с Азербайджан (видео)

Отварянето на офиса на SOCAR беше договорено по време на посещението на Илхам Алиев миналата година в София. Днес двамата президенти обсъдиха хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Президентът допълни, че е поканил азербайджанския си колега в София, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта. Solidarity Ring е изцяло в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките, тяхната сигурност и диверсификация.

Чрез интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за България, но това е само началото, заяви Румен Радев.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании да получават горивото от Азербайджан при изключително благоприятни условия. Заедно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Радев отмени участието си в Баку заради положителен тест за Covid

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции