<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120611" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ФИФА отне име...

Радев пак несъгласен с Петков: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск (позиция)

28 Февруари 2022
0 11638

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция.

Радев пак несъгласен с Петков: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск (позиция)
Архив БулФото

Припомняме, че по-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че ще поиска оставката на настоящия министър на отбраната Стефан Янев.

„В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес”, допълва държавният глава.

Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев (видео)

Цялата позиция на Румен Радев:

„След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни.

Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет.

Ускорена европейска перспектива на Украйна

Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа.

Зеленски призова за незабавно присъединяване на Украйна в ЕС

Не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние.

“Енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС”

Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност.

Радев пак несъгласен с Петков: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск
Архив БулФото

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес.

Евакуация на сънарониците ни в Украйна

Очаквам да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора.

Кой ще бъде новият министър на отбраната? (видео)

Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ.”, кава в заключение президентът.

Радев пак несъгласен с Петков: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

Видео: bTV

Снимки: Архив БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции