<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119524" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премиерът: Го...

Радев: Почитта към Апостола изисква не само смирение, но и дързост да го следваме в делата му (видео)

19 Февруари 2022
0 114

Радев: Почитта към Апостола изисква не само смирение, но и дързост да го следваме в делата му – това заяви президентът, цитиран от NOVA.

“Достоен син на своя народ, Васил Левски посвети себе си на Отечеството си. Той се пренесе в жертва за неговото освобождение. Преминал през несгодите на четническия живот, разпускането на Първата и Втората български легии. Левски съзря, че освободителното ни движение може да има успех само ако остане чисто народно дело. Че националната революция не може да разчита на случайността, нито на външни обещания и зависимости”, пише президентът. 

“Левски не допусна нито безспорния си авторитет в национално-освободителното движение, нито нечии претенции, да се налагат и да си присвояват народното дело. Убеден демократ, Апостолът на свободата следваше, както и всички останали, вишегласието. И ако никога не се е съмнявал, че пътят към свободата няма да е къс и ще изисква и воля, и жертви, той винаги залагаше на първо място себе си. “Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа“, беше неговото верую. И следвайки тези принципи докрай прекрачи със смъртта си в безсмъртието”, подчертава Радев. 

Радев: Почитта към Апостола изисква не само смирение, но и дързост да го следваме в делата му (видео)

Отбелязваме 149 г. от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски (видео)

И допълва: “Заветите на Левски и днес будят умовете и стряскат съвестта на българите. И всяко поколение година след година мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола.”

Затова нашата почит към Васил Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да го следваме в делата му. Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща. Ако като общество не повярваме, че „всичко се състои в нашите задружни сили и против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Ако не упорстваме в народното дело и не следваме докрай народната воля. Събрал в себе си сила и непреклонност, всеотдайност и мъдрост, жертвоготовност и безпрецедентна нравствена чистота, Левски остава нашият морален съдник и непреходен символ на вярата в собствените ни възможности, на българското достойнство и независимост”. 

„Днес сме отново пред този паметник, за да почетем стожерът на националния ни дух. Един от най- мрачните периоди в историята ни роди личността. Тя съзря, че националната революция не може да зависи от външни обещания и зависимости. Левски остава нашият морален съдник”, заяви по-късно през деня президентът, поднасяйки цветя пред паметника на Апостола.

Радев: Почитта към Апостола изисква не само смирение, но и дързост да го следваме в делата му

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции