<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135582" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ултиматум от ...

Генчовска не е подписвала нотата за 70 руски дипломати (видео)

30 Юни 2022
0 543

Генчовска не е подписвала нотата за 70 руски дипломати, предаде БНТ.

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска заяви пред журналисти, че не тя е взела решението и не е подписвала нота за експулсирането на 70-те руски диломати.

На въпрос кой го е направил, тя отговори: “Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани в Народното събрание с гриф “Поверително”.

Генчовска: Граничари не пускали стотици хора с двойно гражданство да влизат и излизат от РС Македония

Николай Радулов: Политици от БСП и „Възраждане“ се срещат с руски дипломати

Нотата на посланик Елеонора Митрофанова във връзка с дипломатите е изпратена с писмо до премиера, също с молба за указания. Все още към Външно министерство такива не са получени, заяви Генчовска.

Министър Генчовска е в Народното събрание, където ще участва на председателски съвет.

По-рано днес посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова заяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати.

Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни.
Генчовска не е подписвала нотата за 70 руски дипломати (видео)

Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа на 1 юли.

Междувременно президентът Румен Радев призова премиера в оставка Кирил Петков да свика заседание на МС заради кризата в двустранните отношения с Русия. Това става ясно от пост във Фейсбук страницата на държавния глава.

Генчовска не е подписвала нотата за 70 руски дипломати (видео)

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

Генчовска не е подписвала нотата за 70 руски дипломати (видео)

Ето какво пише Румен Радев:

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури.

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта.

Източник: БНТ

Генчовска не е подписвала нотата за 70 руски дипломати (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции