<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182860" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Икономистът ...

Радев за бъдещото правителство: Няма експертни кабинети (видео)

03 Юни 2023
0 142

Радев за бъдещото правителство: Няма експертни кабинети. Президентът бе част от тържествената церемония за полагане на клетва от Ердоган.

“Господарите” на живо на протеста срещу Румен Радев (видео)

“Силно се надявам, че новото служебно правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото”. Това каза държавният глава Румен Радев в Турция, забравяйки, че следващият кабинет всъщност ще бъде редовен. Но веднага той се поправи и уточни, че се е объркал заради “много одумване на служебното правителство”. Това написа СЕГА.

“Няма експертни кабинети”, коментира президентът по повод бъдещото правителство. Той изтъкна, че политическото ръководство и политическата отговорност за кабинета ще бъдат на формациите, които застават зад него. По повод протестите срещу него в България, Радев лаконично заяви: “Всеки има право да протестира. Но не искам в момента да засягам тази тема. За нея ще говорим много скоро в България.”

Румен Радев присъства на тържествената церемония във Великото национално събрание в Анкара. Там турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва за трети мандат като държавен глава.

Ердоган получи документа, удостоверяващ победата му на втория кръг на президентските избори на 28 май, от временния председател на парламента Девлет Бахчели.

На церемонията присъстваха представители на 78 държави. Сред тях бяха над 20 държавни глави, включително и българският президент Румен Радев.

Радев за бъдещото правителство: Няма експертни кабинети (видео)
снимка: NOVA

Пред български журналисти Радев подчерта нарастващата роля на Турция в региона и посочи, че служебното му правителство е сключило споразумения и е започнало съвместни проекти с югоизточната ни съседка в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Според него България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа.

По думите му, турската страна е поела ясен ангажимент за възпирането на имигрантите, идващи към нашите граници. “С този нов мандат на президента Ердоган аз очаквам, че Турция ще работи още по-усилено в помощ на всички ни за опазване на външните европейски граници”, смята Радев. С него в Турция отиде и депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, което президентът определи като знак за приемственост.

Ердоган почетоха още президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Венецуела Николас Мадуро, на Косово Вьоса Османи, на Северна Македония Стево Пендаровски и др. Сред правителствените ръководители за гости на церемонията бяха поканени премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Армения Никол Пашинян.

Присъстваха също генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев и генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хусеин Ибрахим Таха.

Видео: NOVA

Радев за бъдещото правителство: Няма експертни кабинети (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции