<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДПС демонстр...

Радев замазва гафа с руския мир – подписал се е, че Русия е “най-значима и пряка заплаха” за НАТО

22 Февруари 2023
0 716

Радев замазва гафа с руския мир – подписал се е, че Русия е “най-значима и пряка заплаха” за НАТО, съобщава Дневник. Посланието е част от декларация, приета от президентите на девет държави от източния фланг на НАТО. Те имаха среща с американския президент Джо Байдън и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Варшава в сряда.

Президентите на България, Полша, Румъния, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония, както и премиерът на Чехия, осъждат “по най-категоричния начин”, войната, започната от Русия срещу Украйна преди година.

“Ние осъждаме агресивната война на Русия по най-категоричния възможен начин. Броят на цивилните жертви в Украйна нараства. Причината са безразборните ракетни удари на Русия и умишлените атаки срещу критична инфраструктура, включително използването на Черно море като стартова площадка. Отговорните за зверствата и военните престъпления ще бъдат подведени под отговорност”. Това се казва в документа, разпространен след края на срещата във Варшава.

В документа, подписан и от президента Румен Радев, както и от държавния глава на Унгария Каталин Новак, се изразява решимост “да поддържаме международния натиск върху Русия”. Според него “осъждаме всички, включително Беларус, които активно подпомагат агресивната война на Русия срещу Украйна”.

“Русия сериозно сгреши, като нахлу в Украйна и подкопа международния ред, основан на правила. Ние сме по-силни и по-обединени от всякога, потвърждавайки трайната трансатлантическа връзка между нашите нации. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион”, се казва още в документа.

Радев: Учудващо е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства

“Руский мир” според Путин и Радев (видео)

Президентите от деветте натовски държави заявяват, че “Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници”.

“Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна за тази цел, докато е необходимо. Приветстваме героизма на украинския народ и доблестта на неговата армия. Отдаваме почит на украинските военнослужещи и военнослужещи, защитаващи своята свобода и нашите общи ценности”. Това се казва в заключителния документ от срещата във Варшава.

В него се потвърждава разбирането, че “бъдещето на Украйна е в Европа” и че деветте, подкрепят твърдо нейните евроатлантически стремежи.

В декларацията от Варшава се изразява още готовност за сътрудничество и подкрепа за Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина. Именно те “са най-застрашени от дестабилизиращото и злонамерено влияние на Кремъл, на изток и на юг от Алианса”.

Радев замазва гафа с руския мир – подписал се е, че Русия е “най-значима и пряка заплаха” за НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции