<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149354" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия глоби Wi...

Ръководителят на държавната украинска енергийна компания подаде оставка

01 Ноември 2022
0 128

Ръководителят на държавната украинска енергийна компания подаде оставка.

Украинското правителство е приело оставката на главния изпълнителен директор на държавната енергийна компания “Нафтогаз” Юрий Витренко, предаде Reuters.

Витренко ще остане на поста до 3 ноември, съобщиха от компанията с пост в Telegram.

„С решение от 1 ноември 2022 г. кабинетът на министрите на Украйна одобри оставката на председателя на борда на “Нафтогаз” на Украйна Юрий Витренко“, се казва в изявление на “Нафтогаз”.

Ръководителят на държавната украинска енергийна компания подаде оставка

46-годишният Юрий Витренко е главен изпълнителен директор на “Нафтогаз” от април 2021 г. Оттеглянето му е било очаквано, коментира Reuters.

Украинската столица потъна в мрак (видео)

Оставката на Витренко идва в момент, когато украинската енергийна инфраструктура е подложена на тежък обстрел от страна на Русия. Украинците са подложени на повсеместни прекъсвания на електрозахранването в условията на руските атаки.

Хората бяха призовани да намалят потреблението на електроенергия, особено в най-натоварените часове от деня. Пералните и отоплителните уреди трябва да се включват само през нощта, ако това е възможно.

“Нафтогаз” от друга страна води тежки правни битки с “Газпром” за транзита на руски газ през Украйна.

Електроенергията за потребителите ще бъде поетапно изключвана, заяви днес в Киев операторът на украинската система за електроснабдяване “Укренерго”. Прекъсванията ще засегнат също така Черниговска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска и Полтавска област, пише Dir.bg.

Прекъсванията имат за цел да предотвратят претоварването на електропреносната мрежа. Освен това така се дава възможност на експертите да ремонтират централите, повредени при ракетни атаки и нападения с безпилотни летателни апарати, и да възстановяват тяхната дейност.

Киев твърди, че принудителните прекъсвания на електрозахранването имат за цел да накарат украинците да избягат в страните от Европейския съюз и да предизвикат дестабилизация.

Ръководителят на държавната украинска енергийна компания подаде оставка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции