<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128145" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лозунги срещ...

Рамзан Кадиров трупа загуби в Украйна, докато рекламира войната на Путин

05 Май 2022
0 8339

Чеченските отряди в Украйна търпят всекидневни загуби с убити или ранени войници, докато структурите на Рамзан Кадиров се попълват с доброволци, търсещи бързо и високо заплащане. 

Това съобщава руският сайт “Важни истории” (“IStories”), цитиран от Булевард България. Данните, с които разполага изданието са на база вътрешни източници от Чеченската република. 

Разлики в числото на убитите 1 към 10

Официално Чечня твърди, че загиналите ѝ бойци при боевете в Украйна са общо 13 души, което е едно от най-ниските нива на фона на останалите региони в Руската федерация. 

Източници на “Важни истории” от Министерството на здравеопазването на Чечня обаче твърдят, че смъртността сред техните войници са сравними с числата за Дагестан, където са потвърдени 123 убити. Чеченската република има около 1,4 млн. души население – два пъти по-малко от това на Дагестан. 

Агитатор за пълно унищожение на Украйна

На този фон ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров внимателно поддържа образа си на отявлен агитатор за пълно унищожение на Украйна. Неговият сътрудник и член на руската Дума Адам Делимханов се оказа първото цивилно лице, което получава орден “Герой на Русия” от началото на военната инвазия. 

Путин направи “Герой на Русия” чеченски командир, отговорен за “прочистването на Мариупол”

Според “Важни истории” – изпращането на Делимханов на украинския фронт се е случило след няколко сериозни конфликта в чеченските подразделения на руската гвардия. 

Първоначално за ръководител на чеченските бойци е назначен Даниил Мартинов – бивш служител на руските специални части “Алфа”, който е съветник на Кадиров по въпросите на силовите структури и е зам.-председател на Росгвардия в Чечня. 

Рамазан Кадиров се тагва от Украйна, но телефонът му показва, че е в Грозни

Назначението на Мартинов се сблъсква със съпротива от страна на други двама висши ръководители на гвардията, които са братя на Адам Делимханов – Алибек и Шарип Делимханови. 

Изданието посочва, че двамата не възприемали новоназначения командир като “авторитет” и смятали, че е “унизително” да му се подчиняват. 

Мартинов влиза в конфликт и с ръководителя на чеченските полицейски специални сили, които също са били част от първоначалния опит на руската армия да превземе Киев. 

Рамзан Кадиров трупа загуби в Украйна, докато рекламира войната на Путин
Колоната от руски десантчици, която беше насочена към украинската столица в края на февруари, е включвала и чеченски подразделения

По време на украинската контраатака те са изгубили връзка с командира си и са избягали от бойното поле – провал, заради който са обвинили Даниил Мартинов.

Според медията – още в началото на март руският Генерален щаб е стигнал до извода, че няма да успее да се справи с атаката по посока Киев и че трябва да започне да се готви за отстъпление, каквото беше предприето след няколко седмици. Руските войски, включително – чеченците, са прехвърлени към източните територии на Украйна и обсадения Мариупол. 

Ето какво остана от руската колона танкове край Киев
Picture Alliance

Решението за изтегляне от Киев е довело до конфликт между военното командване и Рамзан Кадиров, който още преди войната заявява, че Русия е длъжна да превземе украинската столица. Войната за южните региони на Украйна според него е била “не толкова престижна задача, за да рискува своите хора”. 

“Важни истории” съобщава, че в средата на март Кадиров е наредил на войниците си да се връщат в Чечня, “за да си починат”, в резултат на противоречията си с руското Министерство на отбраната. В същото време той продължава да публикува клипове в социалните мрежи, в които твърди, че се намира на територията на Украйна – твърдения, които бяха опровергани от журналистически разследвания. 

Рамзан Кадиров трупа загуби в Украйна, докато рекламира войната на Путин
“Както всички останали руски граждани Кадиров става заложник на катастрофалното решение на Владимир Путин да воюва с Украйна

Кадиров се оказва в позиция да вкара армията си в тази “спецоперация”, така че и вълкът да е сит, а агнетата – цели. От една страна, никой не трябва да се съмнява, че ръководителят на Чечня е изцяло съгласен с президента на Уркайна. Но от друга страна, Кадиров не е готов да жертва своите бойци. Разрешението на този конфликт се оказва по силите само на Адам Делимханов”, пише медията. 

Източниците ѝ го описват като “талантлив наследник на чеченските криминални авторитети”, който се е занимавал с упражняване на контрол върху чеченските диаспори в чужбина, използвайки техния “криминално-икономически потенциал”. 

Според медията – той има силно влияние сред чеченските общности в Русия, страните от бившия СССР и по-специално Украйна и Централна Азия, в по-малка степен в Европа и Близкия Изток. От 2014 г. Делимханов е санкциониран от САЩ като международен преестъпник. 

Към средата на март Адам Делимханов заминава за Украйна с няколко мисии, една от които е да подобри отношенията на чеченците с военните ръководители на сепаратистите в Донецк и Луганск.

Командирите от двете окупирани украински области са “критично настроени към чеченските бойци”, но след намесата на Делимханов са принудени да се “смирят” и спират да недоволстват публично от поведението на хората на Кадиров. 

Задача на чеченските ръководители е да “рекламират” войната в Украйна

В миналото Адам Делимханов е уличаван за няколко показни убийства на противници на Кадиров – включително на бившия депутат Руслан Ямадаев през 2008 г. в центъра на Москва. Братът на застреляния Ямадаев Иса казва, че Делимханов е известен в Чечня като “Палача”, защото отговаря за отвличанията и наказателните акции. 

Според “Важни истории”, част от задачата на чеченските ръководители в Украйна е да “рекламират” войната (като използват и каналите на Рамзан Кадиров). Част от екипа на Делимханов се оказва и министърът на информацията на Чечня Ахмед Дудаев. 

Същевременно властите прикриват данните за загиналите хора, сред които има голям брой доброволци без опит в силовите структури. Няколко независими журналисти в Чечня проследяват социалните мрежи и чат-платформите, в които се появяват все повече съобщения от роднини на загинали войници с призиви към хората да се молят за тяхната памет. 

Рамзан Кадиров трупа загуби в Украйна, докато рекламира войната на Путин

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Чеченска от лисабон

    10 Май 2022

    Не ви ли омръзна да лъжете бе боклуци

Реакции